szerző:
Eduline

Filozófia és a Star Trek, Jedi-tréning, Harry Potter és a neveléselmélet, David Beckham és a sportkultúra - számtalan furcsa tantárgy közül választhatnak a hallgatók a világ rangos felsőoktatási intézményeiben. Van, ahol a Roxfort házirendje alapján ismerkedhetnek meg az iskolák belső világával az egyetemisták, máshol a Szellemirtók és a Jedi-lovagok is szerepelnek a kötelező tananyagban.

Neveléstudomány Harry Potter-módra

Mugglik és varázslat, szabadulás a taposómalomból és a varázs újjáélesztése, Griffendél és Mardekár, előítélet és intolerancia az osztályban – ilyen témákat érint a Durham egyetem "Harry Potter és az illúzió kora" című kurzusa. Az intézmény egyik neveléstudományi óráján a Harry Potter-regényekből és -filmekből ismert Roxfort boszorkány- és varázslóképző iskolában tapasztalt "pedagógiai problémákról", a osztálytermi konfliktusokról és a tanári módszerekről tanulnak a hallgatók.

Zombikurzus a sci-fi rajongóinak

A baltimore-i egyetem is furcsa, már-már hátborzongató kurzussal rukkolt elő a közelmúltban: a zombikról szóló előadásokon a hallgatók tizenhat, ma már klasszikusnak számító zombifilmet néznek meg, majd a Zombimánia című könyv szerzőjével, Arnold Blumberggel elemezhetik az élőhalottak irodalmi és filmbéli megjelenését. Kötelező olvasmányként képregények szerepelnek a tananyagban, az egyetemisták házidolgozatként elemzés helyett akár saját forgatókönyvet is írhatnak.

Zombikurzus a baltimore-i egyetemen: bőven vannak érdeklődők

David Beckham-kurzus a Staffordshire egyetemen

2000-ben nagy médiavisszhangot váltott ki Ellis Cashmore egyik órája a Staffordshire egyetem sport, média és kultúra szakán. A futballkultúra modulon belül ugyanis meghirdetett egy olyan órát is, amelynek fő témája az angol focista, David Beckham és a sztárrá válás útja volt.

A Star Trek filozófiája

A Georgetown egyetem "Filozófia és a Star Trek" című óráján a hallgatók a kultuszfilm egyes jelenetei segítségével beszélgetnek arról, milyen az élet a 21. században, hogyan működnek a közösségek, és hogy lehetséges-e az időutazás.

Fallosztan

A fallosz - ez a címe az egyik kaliforniai főiskola kurzusának, amelyen a nemi szerepek mellett olyan témákat tanulmányoznak a diákok, mint a "fallosz és az európai, amerikai ember viszonya".

Szellemirtók és pszichológusok

„Amikor gyerek voltam, elmentem megnézni a Szellemirtókat, és azt gondoltam, hogy milyen jó munkájuk van. Ekkor kezdett el érdekelni a téma" - mondja Tony Lawrence pszichológus professzor, aki a "Kivételes emberi élmények pszichológiája" című óráján beszélget tanítványaival a filmről.

Jedi trükkök és a pszichológia

A Belfasti Queen’s egyetem "Érezd az erőt jedi-tréning" című nyitott képzésen a résztvevők a jedi elmetrükkök mögött rejlő valós pszichológiai technikákat sajátíthatják el. A kurzuson olyan fogalmakat is megvitatnak a Csillagok háborúja kapcsán, mint az egyensúly, a sors, a dualizmus, az apaság és a fasizmus.

Mesterkurzus Robin Hoodról

A Nottingham egyetem történelem tanszékének "Robin Hood-tanulmányok" című mesterkurzusán az angol mondakör és folklór egyik leghíresebb alakjáról fennmaradt mesékkel és balladákkal ismerkedhetnek meg, sőt átfogó kutatói projektben is részt vehetnek.

Bevezetés a juharszirup rejtelmeibe

A New York-i Alfred egyetem juharszirup kurzusának hallgatói a szirup elkészítésének fortélyairól, valamint a juharszirup-készítők mesterségének változásairól tanulhatnak. 

Doktori program a csipkekötésről

A Glasgow egyetem furcsa doktori programot indított: az intézmény mesterdiplomásai akár "A csipkekötés története Shetlandben" című PhD-kurzusra is jelentkezhetnek - aki ezt elvégzi, ugyanúgy doktori címet kap, mint bármely más doktori iskola hallgatója.

eduline