szerző:
Eduline

Az Első Pécsi Polgári Lőegylet titkára szerint G. Ákosnak nem volt időpontja lövészetre arra a napra, amikor a vád szerint egy embert megölt, hármat pedig súlyosan megsebesített a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében.

"2009. november 26-ra nem volt megbeszélve lövészet. Aznap egy szakmai konferencián vettem részt Budapesten" - mondta a férfi csütörtökön, a Baranyai Megyei Bíróságon tett vallomásában.
   
Az állításnak azért van jelentősége, mert az előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével vádolt G. Ákos a szerdán kezdődött perében csak részben ismerte el bűnösségét. Tagadta, hogy tettét előre eltervezte volna. Írásban azt vallotta: aznap azért vitt fegyvert az egyetemi gyakorlatra, mert utána lőni akart menni.

Az ügyészség előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat G. Ákos ellen, aki a bíró kérdésére tagadta, hogy a bűncselekményt előre kitervelte volna. A vádlott szóban nem kívánt vallomást tenni és jelezte: kérdésekre sem válaszol. A szerdán átadott és a bíró által felolvasott írásbeli vallomásában ezt azzal indokolta, hogy gyógyszereket szed és folyamatosan rossz állapotban van.

Három embert megsebesített, egy 19 éves hallgatót megölt
   
G. Ákos 2009. november 26-án délben gyakorlati foglalkozáson vett részt a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében. Közben a termet elhagyva kiment a mosdóba, fegyverrel tért vissza és lövöldözni kezdett. Az ámokfutás közben egy lány könyörgött neki, hogy "Ákos, ne csináld, hagyd abba", de ő folytatta. Megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig megsebesített. A három sérült egyikénél közvetlen életveszélyes állapot alakult ki, a másik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, a harmadik sérülései nyolc napon túl gyógyultak.

©

G. Ákos ezután elhagyta a biofizikai intézetet, ahol pánik tört ki. A négyszáz ágyas klinika egyik emeleti teraszára ment, az épületből fél egy körül telefonon értesítette a rendőrséget arról, hogy mit tett és hol van. Ott fogták el és lefoglalták a nála talált fegyvert, tárakat és lőszereket. Az ügyészség szerint a vádlott személyiségzavarban szenved és enyhe fokban volt korlátozva, hogy felismerje cselekedetei súlyát.

 eduline/MTI