szerző:
Edupress

Egy sanghaji egyetemi rangsor a Harvardot, a Forbes csak az egyesült államokbeli felsőoktatási intézményeket tartalmazó összeállítása pedig egy massachusettsi kis magánfőiskolát nevez meg a legjobbnak. A világ ötszáz legjobb egyetemét rangsoroló Shanghai Jiao Tong University listáján 154 amerikai, 38 egyesült királysági, 25 japán, 39 német, 23 kanadai, 22 francia, 17 ausztrál egyetem található meg.

A sanghaji lista első tíz egyeteme között csupán kettő európai: a Cambridge és az Oxford, miközben az első három helyet a Harvard, a kaliforniai intézmény és a Stanford érdemelte ki. Az 500-as listán 154 amerikai, 38 Egyesült Királysági, 25 japán, 39 német, 23 kanadai, 22 francia, 17 ausztrál egyetem található meg. Nem szerepel azonban a listán romániai intézmény, miközben hazánkból az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem is bekerült a legjobbak közé.

A Forbes.com által összeállított felsőoktatási rangsorban a mintegy 2200 diákot számláló Williams College végzett az első helyen, a második a Princeton, a harmadik pedig a szintén Massachusetts állambeli Amherst College lett. A kizárólag egyesült államokbeli intézményeket vizsgáló rangsorban a Harvard csak a nyolcadik helyet szerezte meg.

A Forbes és a washingtoni Center for College Affordability and Productivity a tandíjat, a végzett hallgatók fizetéseit és a diákok tapasztalatait figyelembe véve állította össze a listát immár harmadik alkalommal. Megvizsgálták továbbá, hogy az egyes intézmények hány tanára, illetve diákja kapott Rhodes-ösztöndíjat vagy Nobel-díjat. David Ewalt, a Forbes szerkesztője elmondta: azok az intézmények szerepeltek a legjobban, melyekben kis létszámú csoportokban folyik az oktatás, illetve a diákokat sem terhelik agyon a diákhitellel.


edupress