szerző:
Eduline

A vizsgaidőszakban mindenki izgul. A tananyag nehéz, a felkészülési idő rövid, ha nem vagyunk elég magabiztosak, kellemetlennek érezzük az idegenekből álló vizsgabizottság előtti megmérettetést. A szorongás, az izgalom felesleges energiát köt le, még kevésbé tudunk a tanulásra, a jó szereplésre koncentrálni. Az Eduline tanácsadója arra ad tippeket, hogyan győzhetjük le a stresszt a vizsgaidőszakban.

A világ bármely részén is vagyunk, tapasztalatom szerint nem a kulturális háttér és a nemzeti hovatartozás határozza meg a vizsgákkal kapcsolatos hozzáállásunkat, inkább a személyiségünk. (Nem csak magyar, hanem amerikai, angol és francia diákokkal is van már ilyen tapasztalatom). Egyetemistaként - főleg két nyelvszakon - találkoztam én is a bőség zavarával és egyben az idő rövidségével. 

Vázlat készítése

Én úgy oldottam meg, hogy egy " túlélő" vázlatot készítettem még a szorgalmi időszak alatt minden vizsga- vagy vizsgagyanús témáról. Ez a vázlat tíz-tizenöt mondatos volt és a téma fő vázát adta meg kulcsszavakkal. A vázlatot még vizsgaidőszakban sem késő elkészíteni, és mindeképpen érdmes is. Ha ötöst akar az ember, arra nem elég, de garantált a minimum kettes. Nekem valóban nem kellett pótvizsgáznom egyszer sem, és kettesből is csak egy volt az öt év alatt. 

Fotóolvasás, villámolvasás

Mindez nem azért történt így, mert különleges képességeim lennének vagy mert annyi időt fordítottam volna a tanulásra, csak az agyammal "lefényképeztem" a vázlatot, így az bárhol és bármikor- még a legnagyobb vizsgadrukk közepette- is előjött. Ez mindig önbizalommal töltött el. 
A fotóolvasás technikáját az agykontrollt gyakorlók jól ismerik, de több pszichiáter, pszichológus is tanítja, akik NLP (neuro language programming) módszereket használnak. Itt található egy rövid leírás a villámolvasás technikájáról.


Relaxáció, meditáció

Bármilyen relaxációs és meditációs technika segít leküzdeni a vizsgadrukkot. Aki szereti a lágy, meditációs zenét, mélyeket lélegezve szinte azonnal megkönnyebbülést érezhet. A relaxáció segít felfrissíteni, serkenteni az agy működését, így részben pótolja a kimaradt alvást, másrészt helyettesíti a káros koffein tartalmú italokat. Az alábbi két linken egy-egy letölthető hanganyag segít a relaxációban.

http://rapidshare.com/files/21229890...meditaciok.zip
http://www.4shared.com/dir/11040726/c1316c49/Stresszold_relaxci.html

Önbizalom erősítése

A relaxáció arra is kitűnően használható, hogy erősítsük önbizalmunkat. Célszerű abba belegondolni, hogy akinek sikerült egy felsőoktatási intézménybe bejutnia, már bizonytotta, hogy tud tanulni, ha kell. Az egyetem és a fősuli már nem arról szól, hogy mindent megtanuljon az ember. Felesleges is. Elsősorban megérteni kell a lényeget. Nincs olyan ember, aki mindent meg tud tanulni ezen a szinten. Hinni kell magunkban, ez a legfontosabb!

Sok sikert a mostani és az elkövetkező vizsgaidőszakokhoz!

Kostyó-Fehér Mónika, tanarvonal.hu (Az Eduline tanácsadó partnere)

Kérdezzen Ön is tanárainktól!