szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeretnétek szakmát tanulni, de a diákkedvezményekről sem mondanátok le? Vajon akkor is kaphattok majd diákigazolványt, ha szakmát tanultok? Fontos kérdésre válaszolunk.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, február elején megjelent a tavaly decemberben elfogadott szakképzési törvény végrehajtási rendelete, amely tartalmazza a 2020 szeptemberétől érvényes változásokat. Az új szakképzési rendszert 2020. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben fogják bevezetni, az eddig indított képzések pedig kifutnak.

De vajon kik kaphatnak majd diákigazolványt és milyen kedvezményekre számíthatnak a tanulók?

A szakképzésről szóló törvény alapján, a képzésben részt vevő tanulóknak jár a diákigazolvány, ami azt jelenti, hogy aki szakmát szeretne szerezni, annak sem kell lemondani a diákoknak járó kedvezményekről. Arról, hogy a plasztikkártya felmutatásával hol tudtok olcsóbban ebédelni itt és itt írtunk korábban. De az étkezésen kívül tárgyakhoz, élményekhez és szolgáltatásokhoz is hozzájuthattok a diákotokkal – erről itt olvashattok részletesebben.

Ezen kívül a tanulók - duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatás kivételével - ösztöndíjra, az első szakma megszerzéséhez kapcsolódóan egyszeri pályakezdési juttatásra, illetve a rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján pályázat útján támogatásra jogosultak.

A szakképzéssel kapcsolatos további cikkeinket itt találjátok. Ha pedig konkrét képzéseket kerestek, akkor kattintsatok ide.

Átalakított szakképzés: egy kétéves képzés tíz hónap alatt elvégezhető lesz

A jelenleginél rövidebb idő alatt szerezhetnek szakmákat a felnőttek az ősszel induló új rendszerben - írta keddi számában a Magyar Nemzet, a felnőttképzésben tervezett változtatásokat ismertetve.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.