szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakképző intézményekben - technikumokban és a szakképző iskolákban - és felnőttképzésben már a Szakmajegyzékben található 174 alapszakmát oktatják szeptember 1-jétől. Mutatjuk hol találhattok segítséget a szakmakeresésben és a választásban.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a héten közölte: a Szakmajegyzék váltja fel az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ), amely még 759 féle szakmát tartalmazott. OKJ-s képzések teljes kifutási ideje 2020. december 31., ugyanis a piaci alapon működő képzőközpontokban az érdeklődők még az év végig jelentkezhetnek OKJ-s képzésre.

Hol kereshet, aki most szeretne szakmát szerezni?

Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) honlapján bárki megnézheti, hogy az egyes szakmák a Szakmajegyzékben található 25 ágazat 174 alapszakmája közül melyikbe épültek be - tájékoztatott az ITM.

Fontos, hogy a Szakmajegyzéken szereplő szakmák elvégzésére 2021-től kizárólag iskolai rendszerű oktatásban lesz lehetőség. Ebben a formában két szakma megszerzése azonban továbbra is ingyenes. A felnőttoktatásban pedig változatlanul megmarad a nappali rendszer mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.

Egy régi képzést keresek, de nem találom

Ha a régi OKJ-s képzések közül választottatok és nem találjátok a kiválasztott képzést, akkor van egy felület, ahol megtalálhatjátok az új képzéseket. Az IKK oldalán megnézhetitek adott ágazat és szakma megfeleltetését a korábbi OKJ és a 2020/2021-es tanévtől induló iskolarendszerű képzések között. Válasszátok ki a bal oldalon, hogy milyen ágazatot vagy szakmát kerestek, majd gépeljétek be a keresőablakba. A találatokat a jobb oldali ablakban láthatjátok.

©

Az alapszakmákról szóló tájékoztatót itt nézhetitek meg. Ebben a dokumentumban tételesen felsorolva megtalálhatjátok a szakmákat ágazat szerint. Illetve leírásokat találhattok az egyes képzésekhez.

Illetve az oldalon megtaláljátok a 2020/2021-es tanév szakképző iskolakeresőjét is, ahol megyére, településre, ágazatra és szakmára is szűrhettek. Ezen felül találhattok egy térképes iskolakeresőt is, ahol megyére, városra, iskolára, illetve szakmák ágazati besorolására és szakmára is lehet keresni vagy szűrni.

©

2020-ban jelentősen átalakul a szakképzést nyújtó középfokú iskolák rendszere. A jelenleg fennálló tervezet szerint többek között az iskolák neve, a tanítási idő, valamint a szakmai gyakorlat működése is megváltozna. Itt vannak a legfontosabb kérdések.

Tíz szakma, ami végleg eltűnik az OKJ-s képzések listájáról

Melyek azok a képzések, amelyeket szeptembertől már nem választhatnak az OKJ-s tanfolyamokra jelentkezők? Mutatunk néhány közismert alapszakmát, amelyek a jelenlegi formájukban nem fognak tovább működni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.