szerző:
Eduline

Mikor nem érdemes sorrendet módosítani, hogyan lehet törölni a megjelölt képzéseket, és mire kell mindenképpen figyelni? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a sorrendmódosítással kapcsolatban.

©

A felvételin egyetlen alkalommal van lehetőségetek módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén. Ennek során csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, új képzés megjelölésére nincs lehetőség.

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamilyen okból megváltozott az a preferencia-sorrend, amely alapján különböző szakokra jelentkeztetek - írja a felvételi tájékoztató. 

Mikor nem érdemes sorrendet módosítani?

Akkor nem érdemes változtatni, ha valamelyik szakon nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, mert így biztosan nem kerülhettek be, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek meg.

Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezése benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását választani.

Felvételi kisokos: minden, amit tudni kell a hitelesítésről

Ne feledjétek, hogy fontos teendőtök van, miután leadtátok a jelentkezéseteket: hitelesíteni kell. Fontos teendőtök van, miután leadtátok a jelentkezéseteket: hitelesíteni kell. Ahogy arra már felhívtuk a figyelmet, november 20-ig kell hitelesíteni az egyetemi-főiskolai jelentkezéseket, amelyeket az idén is csak elektronikus úton, az e-felvételi rendszerében lehetett leadni.

Hogyan lehet törölni a megjelölt képzéseket?

A jelentkezési helyek visszavonása nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség. (A visszavont jelentkezési helyeket nem szükséges sorrend-módosítási kérelemmel hátrébb helyeztetni.)

Ezekre mindenképp figyeljetek:

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti és a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.

Az is nagyon fontos, hogy amennyiben visszavonjátok valamely jelentkezési helyet, annak újbóli aktiválására később már nincs lehetőség! Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére sem. Ezért a visszavonáskor nagyon körültekintően járjatok el, és csak azt a képzést jelöljétek meg, amelyet ténylegesen törölni szeretnétek.

Minderre meddig van időtök?

A jelentkezési sorrend a jelentkezési határidő lejártát követően kizárólag egy alkalommal módosítható legkésőbb 2019. január 10-ig. Ez azt jelenti, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve egy már benyújtott sorrend-módosítási kérelmet sem lehet visszavonni.

Kik nem kapnak többletpontot az emelt szintű érettségiért?

Májusban kezdődik a 2018-as tavaszi érettségi szezon - mikor nem jár többletpont az emelt szintű érettségiért? Az emelt szintű érettségiért csak akkor jár 50 többletpont, ha a felvételiző olyan tantárgyból dönt a nehezebb vizsga mellett, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgy, és azon legalább 45 százalékos eredményt ér el.