szerző:
Eduline

Kétrészes cikksorozatunkban az elmúlt évek tíz legnépszerűbb alap- és osztatlan képzését mutatjuk be: ezúttal az ápolás és betegellátás, a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, a jogász, valamint a kereskedelem és marketing szakokat.

Ápolás és betegellátás alapszak

Az alapszakon belül többféle specializációra jelentkezhettek, így a képzés végén ápoló, dietetikus, gyógytornász, mentőtiszt vagy szülész képzettséget szerezhettek, és az ezeknek megfelelő munkakörökben helyezkedhettek el. A szakon végzettek 93 százaléka diplomát igénylő munkakört tölt be, a diplomás-pályakövetési rendszer adatai szrint átlagos havi bruttó fizetésük 175 ezer forint. További részleteket itt találtok.

©

Gazdálkodási és menedzsment alapszak

A központi ponthatár ellenére évek óta a legnépszerűbb alapszak. A képzésen közgazdasági, kommunikációs, idegen nyelvi, társadalomelméleti, pénzügyi, számviteli, marketing, menedzsment, valamint alkalmazott gazdaságtudományi és módszertani ismereteket szerezhettek, amellyel az üzleti életben helyezkedhettek el, például gazdasági elemző, kontroller, befektetési szakértő, esetleg kereskedelmi menedzser munkakörben. A szakon végzettek átlagos fizetése havi bruttó 216 ezer forint. A részletekért kattintsatok ide.

Gépészmérnöki alapszak

A gépészmérnök szakon megtanuljátok a termelésben alkalmazott gépek és gépészeti berendezések üzemeltetését és fenntartását, gépipari technológiák bevezetését és alkalmazását, valamint a műszaki fejlesztés, kutatás és tervezés feladatait, az üzemi munka szervezését és irányítását. A friss diplomások jellemzően gépészmérnökként, gépésztechnikusként, esetleg járműmérnökként, gépészeti modellezőként vagy mechatronikai mérnökként helyezkednek el, átlagosan havi bruttó 278 ezer forintot keresnek. Túlnyomó többségük - 89,4 százalékuk - diplomát igénylő munkakört tölt be. További részleteket itt olvashattok.

Jogász osztatlan mesterszak

A szakok többségével ellentétben a jogászképzés továbbra is osztatlan formában működik, a 10 féléves képzési idő végén mesterdiplomát kaptok. Megismeritek a társadalomtudományok alapjait, a jogrendszert és annak különböző intézményeit, a jogalkotás és jogalkalmazás módszereit, valamint a szakmai nyelvet és a latint is. A jogi diploma megszerzése után hároméves ügyvédbojtári munka és szakvizsga szükséges ahhoz, hogy ügyvédként dolgozzatok. A végzettek átlagos fizetése bruttó havi 205 ezer forint. A részleteket itt találjátok.

Kereskedelem és marketing alapszak

Ezen az alapszakon az alapvető gazdasági és üzleti ismeretek mellett megtanulhatjátok a marketing fogalmát, eszközrendszerét, módszertanát, a fogyasztói, vevői magatartásformákat és a fogyasztóvédelmet, illetve az értékesítési, üzletkötési tevékenység folyamatait, jogi, etikai követelményeit. A friss diplomások üzletkötői, kereskedelmi, marketingkutatói, piackutatói pozíciókban helyezkedhetnek el, reklám- és marketingtevékenységet végezhetnek. Ezzel - a diplomás-pályakövetési rendszer adatai szerint - átlagosan havi bruttó 223 ezer forintos fizetésre számíthatnak. A részleteket itt olvashatjátok.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok 

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!