szerző:
Eduline

Meddig kell feltöltenetek az utolsó év végi középiskolai bizonyítványt és az érettségit? Mit kell tennetek, ha felszólítást kaptok hiánypótlásra a felvételin? Összefoglaltuk.

Vigyázzatok, több szabály vonatkozik a felvételi hiány- és dokumentumpótlásra
©

Többen írtátok, hogy hiánypótlási felszólítást kaptatok, amely szerint 8 napon belül fel kell töltenetek a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az e-felvételibe, a dokumentumpótlás határideje ugyanakkor július 9. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tényleg van, amit a hiánypótlási felszólítás után 8 nappal kell pótolnom?

Igen: a felvételi tájékoztató értelmében hiánypótlási felszólítást kaptok legkésőbb június 23-ig, ha hiányosan, vagyis az utolsó év végi jegyeket tartalmazó oldal nélkül töltöttétek fel a középiskolai bizonyítványt.

Akkor is kaptok felszólítást, ha hiányosak vagy pontatlanok a személyes adatok, az elérhetőségek vagy a jelentkezési adatok, illetve ha nem töltöttetek fel egy olyan, a pontszámításhoz mindenképpen szükséges dokumentumot, amely már február 15. előtt is a rendelkezésetekre állt.

Sokszor nem lehet pontosan megállapítani, hogy egy adott iratot - például az érettségi bizonyítványt vagy a felsőfokú oklevelet - mikor kaptok/kaptatok meg, így előfordulhat, hogy akkor is kaptok felszólítást, ha csak júniusban/júliusban juttok hozzá.

A levél érkezésétől számítva 8 napotok van, hogy pótoljátok a hiányt - ha ezután kapjátok kézhez a dokumentumot, természetesen július 9-ig még pótolhatjátok. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a különböző határidőkre azért van szükség, hogy az adatfeldolgozás a ponthatárhúzásig rendben lezáruljon.

Az egyedi felszólítás mellett június 16-ig kiküldtek egy általános hiánypótlási tájékoztatást is, amelyben a szükséges dokumentumok listáját találjátok. Az ellenőrzésen kívül ezzel nincs más dolgotok.

Akkor mit kell legkésőbb július 9-ig feltölteni?

A dokumentumpótlás határidejéig, vagyis július 9-ig kell feltöltenetek az érettségi bizonyítványt és a felsőfokú oklevelet, ha a mostani félévben érettségiztetek, illetve államvizsgáztatok.

Eddig kell pótolnotok azokat a többletpontok számításához szükséges iratokat is, amelyeket a jelentkezés határideje, vagyis február 15. után kaptatok kézhez - például a nyelvvizsga-bizonyítvány vagy a szakképzettséget igazoló okirat fénymásolatát. Ha a feltöltésre nincs lehetőségetek, a fénymásolatokat postai úton is eljuttathatjátok az Oktatási Hivatalnak, a 1380 Budapest, Pf. 1190. postacímre. Ezekről a dokumentumokról nem kaptok hiánypótlási felszólítást.

Július 9-ig módosíthatjátok a személyes adataitokat, illetve egy alkalommal a megjelölt szakok sorrendjét is - új képzést ekkor már nem adhattok hozzá a jelentkezéshez.

Mi történik, ha nem pótolom időben a dokumentumokat?

Ha a pontszámításhoz mindenképpen szükséges dokumentumok maradnak ki, akkor érvénytelen lesz a felvételitek - kivéve a középiskolai bizonyítványt és egy esetben az érettségi bizonyítványt, amelyekről a következő kérdésnél olvashattok.

Ha egy többletpontra jogosító iratot nem töltötök fel, ''csak'' a pontoktól estek el.

Az érettségi pontok alapján szeretném kiszámíttatni a pontszámomat. Ebben az esetben is fel kell töltenem a középiskolai bizonyítványt?

Ha a pontszámítás során az érettségi pontokat szeretnétek duplázni, nem kell feltöltenetek a középiskolai bizonyítványt, akkor sem, ha kaptatok hiánypótlási felszólítást. Akkor viszont pótolnotok kell a hiányzó oldalakat, ha korábban a rendszerben már megadtátok a középiskolai érdemjegyeiteket.

Alapesetben 500-ból 200-200 pontot tesznek ki a tanulmányi pontok, illetve az érettségi pontok. Az összegük helyett ugyanakkor az alap- és osztatlan szakokon az érettségi pontokat, a felsőoktatási szakképzéseken pedig az érettségi és a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni. A pontszámítási szabályokról itt találjátok összefoglalónkat.

Ha már van felsőfokú okleveletek, az adott egyetem, főiskola pedig megengedi, hogy abból számolják a felvételi pontokat az alap- vagy osztatlan képzésen, amelyre jelentkeztetek, nem kell feltöltenetek a középiskolai és az érettségi bizonyítványt sem. Természetesen ebben az esetben is számolhatják a pontokat a tanulmányi és az érettségi eredmények alapján - ehhez meg kell adnotok a szükséges adatokat és fel kell töltenetek a dokumentumokat.

Mindent feltöltöttem, nincs hibaüzenet, mégis kaptam felszólítást. Ez hogy lehet?

Ha az egyes kategóriákhoz nem jó dokumentumot töltöttetek fel, vagy beazonosíthatatlanok, nem hitelesítik őket, és az adott iratnál az e-felvételiben megjelenik az elutasítás indoka. Ha azt látjátok, hogy minden dokumentumot hitelesítettek, mégis kaptatok hiánypótlási felszólítást, ne aggódjatok: az átfutási idő miatt olyanok is kaphattak levelet, akiknek a kiküldés előtt nem sokkal került hitelesítésre a dokumentumuk. Ebben az esetben semmi dolgotok sincs.

Felvételi 2015

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

Ilyen feltételekkel kaphattok állami ösztöndíjat

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Felvételi: ők nem kapnak többletpontot a nyelvvizsgáért

Hogyan dől el, hogy bekerültök-e egyetemre, főiskolára?

A legfontosabb kérdések a pontszámításról

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!