szerző:
Eduline

Február 15-ig jelentkezhettek a szeptemberben induló egyetemi és főiskolai képzésekre - íme, a legfontosabb tudnivalók.

©

Február 15., vagyis vasárnap éjfélig jelentkezhettek a 2015-ös felsőoktatási felvételire: a jelentkezést kizárólag elektronikusan, az e-felvételi rendszerén keresztül adhatjátok le, és február 23-ig kell hitelesítenetek postai úton vagy az ügyfélkapun keresztül.

Itt minden fontos információt megtaláltok a 2015-ös felvételiről, itt pedig a legfrissebb cikkeinket olvashatjátok.

A felvételin összesen öt szakot jelölhettek meg - ugyanannak a képzésnek az állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít -, a jelentkezés után a sorrendet egyszer, július 9-ig módosíthatjátok. Ez a határideje a személyes adatok módosításának és a dokumentumpótlásnak - például érettségi-bizonyítvány, nyelvvizsga - is.

Azt, hogyan kell pontosan kitölteni a felvételi lapot, ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk.

Az eljárási díj 9000 forint, ezért három szakot jelölhettek meg, a továbbiakért két-kétezer forintot kell fizetnetek. Az összeget a jelentkezési határidőig kell befizetnetek, erre alkalmas bankkártyával az e-felvételi rendszerében, vagy a saját bankotokon keresztül készpénz-átutalási megbízással, illetve online - ebben az esetben a befizetésről szóló igazolást is fel kell töltenetek az e-felvételi rendszerébe.

Azoknak, akik alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeznek, 500-ból minimum 280 pontot kell elérniük, az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért járó többletpontok beszámításával. Aki ennél kevesebb pontot szerez, állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre sem kerülhet be. A felsőoktatási szakképzéseken 240 pont a minimum ponthatár, ezt az emelt szintűért járó többletpontokkal, de a más jogcímen járó többletpontok nélkül kell elérni. A mesterképzéseken 100-ból minimum 50 pontot kell szerezniük a felvételizőknek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!