szerző:
Eduline

Holnap a kémiaérettségivel folytatódnak a vizsgák. Milyen témákat kell ismerni középszinten, hány percet kaptok a megoldásra, és hogyan értékelik az írásbelit? Most minden kérdésre válaszolunk.

©

Mennyi időtök lesz a megoldásra?

Az írásbelin összesen 120 percet kaptok majd a feladatokra, viszont a rendelkezésetekre álló időt tetszésetek szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatjátok.

Milyen feladatok lesznek?

Az írásbeli feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. Az írásbeli feladatsor tartalmi összeállításánál meg kell jelennie a környezetkémiai és a hétköznapi élettel kapcsolatos, praktikus szemléletmódnak.

A feladatok száma változó, a felsorolt feladattípusok közül lehetőleg minél többféle szerepel az írásbeli feladatsorban. A feladattípusok vegyesen is alkalmazhatók az egyes feladatokon belül, például kísérlet értelmezése és a hozzá kapcsolódó számítás.

Figyelem, az írásbeli feladatsor az egyik feladat esetében két alternatívát kínál: az egyik inkább kémiai anyagismeretet igénylő, a másik számítási feladat.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Milyen típusfeladatok vanak az írásbelin?

Az írásbeli feladatsor a következő típusú feladatokból állhat:

  • feleletválasztásos kérdések (ezen belül egyszerű, akár fejben is megoldható számítási feladat is lehetséges);
  • táblázatkiegészítés;
  • reakcióegyenletek kiegészítése;
  • elemző feladatok (kísérletelemzés, táblázatok, illetve diagramok elemzése, anyagok összehasonlítása, a jelenségek magyarázata stb. rövid szövegalkotási feladat formájában);
  • esettanulmány típusú problémafeladat (egy kémiai tárgyú szöveg (pl. újságcikk) értelmezése és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása);
  • számítási feladatok (szöveges feladatok és feleletválasztásos kérdések egyaránt).

Hány pontot ér az írásbeli?

Az írásbeli feladatsoron elérhető összpontszám 100 pont.

Milyen lesz a szóbeli vizsga?

A tételsor legalább 20 tételt tartalmaz. A tételsorban minden témakörből szerepelnie kell kérdésnek, törekedni kell a követelményrendszer minél teljesebb lefedésére. A tétel jellemzői: a szóbeli vizsgatétel két feladatot, A és B feladatot tartalmaz.

Az A feladat: egy szerves, szervetlen vagy általános kémiai téma vagy témakör átfogó ismertetése.

A B feladat: egy kísérlet végrehajtása és a tapasztalatok értelmezése, leírt kísérlet várható tapasztalatainak megadása és értelmezése, vagy leírt kísérlet megadott tapasztalatainak értelmezése.

Rengeteg tantárgyból érettségiznek ma diákok - mutatjuk a listát

Több mint negyven tantárgyból érettségiznek ma a diákok, reggel 8-tól ugyanis a szakmai érettségi vizsgák kerülnek sorra. Lesz írásbeli többek között nyomdaipari, távközlési, turisztikai, vegyipari, közlekedésgépész, könnyűipari, mezőgazdasági gépész, szépészeti és szociális ismeretekből is - ezekből a tantárgyakból azoknak a szakgimnazistáknak kötelező érettségizniük, akik ilyen szakirányon tanultak eddig.