szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden évben nagyon fontos kérdés az atlasz használata a töriérettségin. Megnéztük, hogy idén milyen atlaszokat használhattok és mikor érdemes használni ezt a „legális puskát”.

Már egy ideje csak olyan atlaszokat használhattok az érettségin, amelyek kronológiát már nem abban a formában tartalmaznak, mint a régiek. Ezeket az atlaszokat lehet használni:  

- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903  

- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1  

- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2 

Mikor lehet egyáltalán atlaszt használni, és mikor érdemes? 

Az atlaszt középszinten az írásbeli teljes időtartama alatt használhatjátok, míg az emelt szinten csak az esszé résznél. Badacsonyi Panna, SG szekcióvezetője korábban elmondta, a segédeszköz az idő és tér elhelyezéséhez jelenthet nagy segítséget az esszéfeladatoknál. "A tesztfeladatoknál viszont lehet, hogy csak időveszteség egy-egy évszám ellenőrzése. A 12 rövid feladatban ugyanis a források nagyon egyértelműen meghatározzák, hogy pontosan mire kell válaszolni. Ilyenkor sokszor csak zavaró az atlasz, sőt középszinten nagyon kevés évszámot kérdeznek, általában egy darabot" - mondja a szekcióvezető. 

Viszont a sok lapozgatás értékes időt vehet el a vizsgán, így érdemes még az írásbeli előtt átnézni, mi is van az atlaszban, a fontosabb témakörök oldalszámát esetleg memorizálni. Ugyanis, az atlaszok továbbra is tartalmaznak évszámokat, csak más struktúrában, mint az előző kiadások.  

Amire ezen felül érdemes figyelni, az az, hogy sajnos a vizsgákra csak „szűz”, azaz jegyzet és jelölésmentes atlaszokat vihettek – ezt a felügyelőtanárok ellenőrizhetik is. Ritka az az iskola, ahol megengedik, hogy benne hagyjátok a jelöléseket – mondja a szekcióvezető. Szerinte inkább jobb, nem bejelölve vinni az atlaszt a vizsgára, ugyanis az írásbeli előtt kellemetlenebb kiszedni az összes jelölést.  

A mai matekérettségiről szóló tudósításunkat itt olvashatjátok.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.