szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken titeket kérdeztünk arról, hogy fogadtátok a bejelentést, miszerint idén sem lesznek szóbeli érettségik. Olvasói levelekből válogattunk.

Megmondom őszintén én kifejezetten örülök annak, hogy nem lesz szóbeli. Természetesen vannak tárgyak amiken húz a szóbeli, viszont én úgy érzem nem lettem volna képes minden tételt megtanulni

- írta egy olvasónk a pénteki bejelentés után. "Szerintem nagyon korrekt döntés volt, hogy idén sem lesz szóbeli számonkérés" - írta egy másik végzős.

Persze van, aki nem ért egyet a döntéssel. Egy olvasónk azt írt, szerinte rendkívül elkeserítő az egész helyzet, miután lassan egy tanévnyi időt otthon kellett tölteniük a számítógép előtt.

Azonban ez koránt sem jelenti azt, hogy az egész napot lustálkodással és szórakozással töltjük. Épp ellenkezőleg, napokat töltöttünk a szóbeli tételek kidolgozásával, sokunknak már mind előre meg volt írva. A mai tegnapi hír azonban a maradék motivációnkat is elvette

- mesélte az egyik vidéki gimnázium végzős diákja. Szerinte azért érthetetlen a döntés, mert szóbelin általában maximum 6-8 fő van a teremben a tanárokkal együtt, egymástól megfelelő távolságra. Náluk az őszi vizsgaidőszakban egy plexifal akadályozta meg a tanárok és diákok közötti fertőzés lehetőségét, ezen felül a maszk használata is kötelező volt. Másrészt úgy gondolja, a szóbeli kompetenciánk mérése is része az érettséginek, "enélkül szerintem nem kapunk egy teljes értékű érettségit" - írta.

Véleményem szerint a szóbeli érettségik lehetőségét választhatóvá kellene tenni, ezáltal is csökkenne a csoportosulás esélye, továbbá lehetőségünk nyílna a megfelelő pontszám megszerzésére a továbbtanulásunk érdekében

- tette hozzá.

Milyen lesz a vizsga?

Pénteken Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondott bizonyos részleteket a vizsgák menetéről. Nem lesz szóbeli vizsga - mondta, azonban idén megtartják az előrehozott vizsgákat. Természetesen, ahol nincs írásbeli, ott lesz szóbeli vizsga, és a mentességeket idén is alkalmazzák. Nem változik a szabály, miszerint teljesértékű lesz minden vizsga a szóbeli nélkül is - ez vonatkozik az idegen nyelvű vizsgákra is, így az adott érettségikért 2021-ben is jár majd a nyelvvizsga.

Javítani majd idén is lehet szóban, ha valaki nem érte el a 25 százalékot, de elérte a 12 százalékot az írásbelin. Tesiből lesz azonban eltérés, itt szóbeli és gyakorlati vizsgák is lesznek, ez utóbbiban azonban nem szerepel majd az úszás és a küzdősport, ugyanis ott nagyobb a megfertőződés veszélye.

Ha valaki nem jelenik meg, akkor a javító vagy a pótló vizsgák utasításától el kell tekinteni – mondta az államtitkár, azonban kiemelte azt is, hogy az érettségi idén sem kötelező, aki úgy dönt, hogy nem megy el a vizsgára, idén is (szeptember 30-ig) visszaigényelheti a befizetett vizsgadíjat. Az egészségügyi szabályok sem változnak – mondta Maruzs Zoltán -, egyszerre csak 10 vizsgázó lehet egy teremben, lesz kézfertőtlenítő és lázmérés is. Erről bővebben itt írtunk.

Ha ti is idén érettségiztek, akkor mondjátok el nekünk Facebookon vagy e-mailben az [email protected] címen, hogyan fogadtátok a bejelentést.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!