szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összeszedtük nektek a legfontosabb információkat, és a tavalyi felvételire is visszatekintünk egy kicsit.

Ez az év nem volt könnyű az érettségi szempontjából, már a 2020-as felvételit is befolyásolta a világjárvány, de mire számíthat az, aki 2021-ben felvételizik?

A 2020-as év felvételijének egyik meghatározó pontja volt, hogy 2001 óta nem voltak olyan kevesen a jelentkezők, mint ebben az évben. Az Oktatási Hivatal közleményéből kiderült, hogy ősztől 68 112-en kezdhették el a felsőfokú tanulmányaikat. Ez több mint tízezerrel kevesebb a 2019-ben felvettek számánál - akkor 78 980 diáknak lett sikeres a felvételije. Az elmúlt évektől eltérően a pótfelvételi is kicsit más volt, állami ösztöndíjas formában több képzési területre is lehetett jelentkezni.

Bár a vártnál később, de a 2021-as felvételi már elkezdődött, a legfrissebb cikkeket itt nézhetitek meg. A meghirdetett szakok listáját is megtaláljátok, ide kattintva pedig az előzetes ponthatárokat tudjátok megnézni, és jó hír, hogy idén nem lettek magasabbak a központi ponthatárok. A 2021-es felsőoktatási felvételin is maximum 500 pontot szerezhetnek a jelentkezők tanulmányi és érettségi eredményeikkel, nyelvvizsgákkal, tanulmányi és sportversenyeken elért helyezésekkel. A pontszámítási szabályokról itt olvashattok bővebben. Fontos, hogy ne felejtsétek a jelentkezési határidőt. Február 15-ig tudtok jelentkezni, ezután következik a hitelesítés, melynek határideje február 20. 12. 29.

Ha lezárult a hitelesítési időszak, akkor megkezdődik majd az E-felvételi ügyintézési időszak. A hiánypótlási felszólításokat legkésőbb június 24-ig fogják kiküldeni nektek. A jelentkezés benyújtását követően megszerzett dokumentumok (például nyelvvizsga) feltöltésének határideje 2021.július 8-a. A ponthatárokat pedig várhatóan július 22-én fogják kihirdetni.

A felvételi feltételként előírt egy emelt szintű érettségi továbbra is megmarad. Alap- és osztatlan szakra csak azok kerülhetnek be, akik az emelt szintű érettségiért és a nyelvvizsgáért kapott többletpontokkal együtt, de a más eredményekért kapott pluszpontok nélkül legalább 280 pontot gyűjtenek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!