szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elindult a 2021-es egyetemi felvételi, a pontszámítási szabályok azonban idén sem változnak az előző évhez képest. Most a különböző pluszpontszerzési lehetőségekről olvashattok.

A 2021-es felvételin maximum 100 többletpontot lehet szerezni. Azoknak a jelentkezőknek is csak ennyi jár, akik különböző jogcímeken – például nyelvvizsgáért, emelt szintű érettségiért, egyéb eredményért – ennél több pluszpontot gyűjtöttek.  

Emelt szintű érettségi: vizsgánként 50 pont

A legalább 45 százalékos eredményű, emelt szintű érettségiért 50 többletpont jár, de csak akkor, ha a jelentkező érettségi pontjait az emelt szintű vizsga alapján számítják. Ugyancsak 50 többletpontot kaphatnak azok, akik legalább 45 százalékos felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tesznek. Ezzel a vizsgával azok válthatják ki az emelt szintű érettségit, akik a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt szerezték meg az érettségi bizonyítványukat, vagy valamelyik EGTtagállamban, Ukrajnában vagy Szerbiában érettségiztek, esetleg nemzetközi vagy európai érettségi bizonyítványuk van, és az adott tantárgyból is vizsgáztak.  

Nyelvvizsga: maximum 40 pont 

A középfokú (B2), komplex nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsgáért 40 többletpont jár a felvételin. Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért lehet többletpontokat kapni, ha pedig valaki ugyanabból a nyelvből nyelvvizsgát és emelt szintű érettségit is tesz, csak az utóbbiért jár pluszpont. A jelentkezők maximum 40 pluszpontot gyűjthetnek nyelvvizsgával (akkor is ennyivel kalkulálhatnak, ha több nyelvből szereztek nyelvvizsgát, így az azokért kapható pontok összege meghaladná a 40-et). Ha egy jelentkező sajátos nevelési igénye miatt igazoltan nem tud komplex nyelvvizsgát tenni, az írásbeli vagy a szóbeli részért is megkaphatja a 28, illetve a 40 pontot. A magyarországi nemzetiségi középiskolában nemzetiségi nyelvből, nemzetiségi nyelv- és irodalomból tett érettségi 20 többletpontot ér, ha a felvételiző az érettségi vizsgával azonos nemzetiségi pedagógus szakra jelentkezik.  

Felsőoktatási szakképzés: maximum 32 pont 

A felsőoktatási szakképzést végzett jelentkezők is kalkulálhatnak többletpontokat, ha azonos képzési területen tanulnak tovább. A jeles záróvizsgáért 32, a jó záróvizsgáért 20, a közepesért 10 többletpontot kaphatnak.  

Az átalakuló képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A lap már elérhető az újságárusoknál, vagy online. A megrendelésért kattintsatok ide.

Sporteredmények: maximum 50 pont vagy 500 pont 

Azok a felvételizők, akik versenyzőként részt vettek olimpiai játékon, a paralimpián, a siketlimpián vagy a sakkolimpián, 50 többletpontot kapnak, míg akik világbajnokságon, Európa-bajnokságon 1–3. helyezést értek el, 30 pluszpontot. A korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által szervezett egyetemi világbajnokságon vagy az Ifjúsági Olimpián szerzett dobogós helyért 20, országos bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 15, a Diákolimpia országos döntőjében szerzett dobogós helyért pedig 10 többletpontra lehet számítani. Az olimpián, siketlimpián, a sakkolimpián vagy a paralimpián 1–6. helyezést elért jelentkezők összpontszáma 500 pont, bármelyik szakra jelentkeznek is – vagyis ha megfelelnek a jelentkezési és alkalmassági feltételeknek, valamint érettségi és tanulmányai eredményeikkel elérik a minimumponthatárt, bekerülnek az adott képzésre.  

Tanulmányi versenyek: maximum 100 pont 

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért dobogós helyért 20, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV), valamint a szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tárgyak versenyén, az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén, illetve az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén elért 1–10. helyezésért 100, a 11–20. helyezésért 50, a 21–30. helyezésért 25 többletpont jár a felvételizőknek. A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyein nagydíjasok 30, az első díjasok 20 többletponttal kalkulálhatnak. Az OKTV-re, a szakmai tárgyak versenyére és a tudományos diákkörök versenyeire is vonatkozik az a szabály, hogy a felvételizők csak akkor kapnak pluszpontokat a helyezésükért, ha azt olyan tantárgyból érték el, amely a kiválasztott szakon érettségi pontot adó tárgy. Azok, akik az OKTV-n olyan tárgyból szereztek 1–10. helyezést, amely nem tartozik ebbe a körbe, de amelynek elfogadásáról az érintett felsőoktatási intézmények előzetesen megegyeztek, 20 többletpontot kapnak. Az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen 1–3. helyezettek 30 többletpontra számíthatnak. Az országos szakmai tanulmányi versenyen elért helyezés alapján a szakmai vizsga egésze alól felmentést kapott jelentkezők (szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén) 30 többletpontot kapnak. Fontos szabály az is, hogy a tanulmányi versenyeken elért eredmények csak akkor érnek többletpontot, ha azt a jelentkező a felvételit megelőző nyolc éven belül szerezte.  

Esélyegyenlőség: maximum 40 pont 

A hátrányos helyzetű jelentkezők, a fogyatékossággal élő felvételizők, valamint a gyermekük gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezők 40 többletpontra jogosultak. A jelentkezéshez csatolandó dokumentumokra a hivatalos felvételi tájékoztató részletesen kitér.

Korábbi cikkünket a tanulmányi pontokról, itt találjátok. 

Ez a cikk a 2021-es HVG Diplomarangsorban jelent meg. A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2020 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg a kiadótól.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!