szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan élik meg az érettségi előtt álló diákok a távoktatást? Mi a véleményük az új oktatási rendszerről? Újabb olvasók osztották meg velünk a tapasztalataikat.

„A mi sulink sajnos nem a diákok okosságáról híres. A sulink inkább a szakmai tárgyakat preferálja és oktatja komolyabb szinten. Nálunk a matek... hát az borzasztó volt amúgy is, nemhogy most az új digitális rendszerben. Számos osztály és évfolyamtársam könyörgött félévkor a kettesért. Én a hármasommal egyfajta “genius” voltam. Elég rossz belegondolunk, ahogy beszéltem a többiekkel, hogy hogy fogunk leérettségizni? És a közös válaszunk az volt, hogy sehogy” – mesélte az Eduline-nak az egyik végzős.

A diák szerint a töri és a magyar még csak-csak otthonról is tanulható tárgy, nem igényel mást, csak egy kis magolást, de a matekkal más a helyzet. A feladatokat Facebookon keresztül kapják, de az osztály 70 százaléka azt sem tudja, hogyan kezdjen hozzá. A tanáruk erre csak annyit mond, most ehhez kell alkalmazkodniuk. A vírus miatt a magántanáraik sem fogadják őket, így magukra vannak utalva.  

„A kormány azt hiszi, mindegyik érettségiző diák otthon szépen tanul és készül az érettségire, pedig ez baromira nem így van” – írja, majd hozzáteszi: a diákokat senki nem kérdezte arról, hogyan fognak tudni leérettségizni. A válasz vagy az lesz, hogy sehogy, vagy két jeggyel rosszabbat szereznek az eddigi elképzeléseikhez képest. Kivételek az elit iskolákban tanulók, akik okosabbak.

„Sajnos vannak olyan tantárgyak, amik fizikai oktatást igényelnek, tanári magyarázattal együtt. Például a szakma. A mi szakmának az elektrotechnika, ami a matekon alapszik. Rengeteg számolás, ezer meg ezer képlet, amik magyarázatot igényelnek, nem a Google keresőt. Tudjuk mi, hogy van online mateking de az nem olyan, mint anno a vírus előtt, feltettem a kezem és mondtam a tanárnak, hogy ez nem világos, odajött a padomhoz és elmagyarázta, én meg megköszöntem.”

Úgy gondolja nincs olyan mateking oldal, ami képes lenne ezt helyettesíteni. Számos osztálytársának problémát okoznak bizonyos feladattípusok, amelyek az érettségin 15-15 pontot érnek, a tanár pedig csak annyit mond: “Ez van, digitális time van! Keress rá neten!”

„Ez az oktatási forma az érettségizőknek NEM JÓ! Szükségünk van tantermi oktatásra, ahol el is magyarázzák a tananyagot, nem azt mondják, hogy üsd be a google-be.”

A diák elmondta, örülnének neki, ha elhalasztanák az érettségit és a vírus elvonultával mindenkit két hónapra visszaültetnének a padba, hogy pótolni tudják, ami kimaradt. Aztán jöhet a vizsga.

Egy jeles, tanulni szerető diáknak is hasonló a véleménye: „Be kell vallanom amióta bevezették a távoktatást, nem túlzok, ha azt mondom, tragédia most ez az egész. Nincsen kialakítva egy rendes távoktatási rendszer és elég bonyodalmas néha egy online órát is összehozni."

A diák elmondta, ezen a héten kezdődött el náluk rendesen a tanítás, és tudtukkal a legjobb applikációkat és rendszereket – például Skype, Zoom – használják, mégsem megy zökkenőmentesen az oktatás. Az alkalmazások van, hogy 25 főt sem bírnak el, akadozik a vonal, nem hallják egymást, lefagy, kilép vagy kidob a rendszerből.

A tanárok pedig bombázzák őket a feladatokkal, új anyagokkal, amivel szinte magukra vannak hagyva, pedig az érettségire kellene felkészülniük. Az érettségi előtt álló vizsgák, mint például a kisérettségik is kilátástalanok.

Az is kérdéses számukra, hogy a továbbtanulásnál számító évvégi jegyeket hogyan fogják megszerezni. A technikán keresztül bonyodalmasnak tartják az osztályzást, ráadásul a puskázási lehetőségek is adottak.

„Olyan rossz a helyzetünk, hogy konrétan nem tudom, hogy várják el, hogy írjak egy jó érettségit, amivel be szeretnék kerülni az egyetemre.

Egy másik végzős olvasónk azt tapasztalta, hogy bár néhány tanáruk igyekszik őket felkészíteni az érettségire, mégis sokkal lazább lett így a tanítás. Nagyon izgulnak és bennük is felmerült a kérdés, hogy mi lesz így az érettségi vizsgákkal?

„Egyenlőre a távoktatással a rendes érettségire nem mindenki tudna felkészülni, de senki nem szeretne sokkal később vizsgázni vagy ismételni. Az én véleményem szerint a legjobb az lenne, ha az érettségi jegyeket a korábbi eredmények szerint véglegesítenék vagy esetleg online érettségi lenne, mert jelenleg ezek a legmegoldhatóbbak, és a szóbelik a jelenlegi helyzet miatt elmaradnának.”

Milyen megoldások jöhetnek szóba az érettségivel kapcsolatban? A lehetséges alternatívákról itt olvashattok

 A 2020-as érettségivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.

Mi lesz az osztályozóvizsgákkal a veszélyhelyzetben? Itt a válasz

Előrehozott érettségiztek az idei tanévben, ezért osztályozóvizsgát kellene tennetek? Mindez hogyan fog megvalósulni a mostani rendkívüli helyzetben? Itt van az Oktatási Hivatal (OH) válasza.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.