szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokszor érkeznek kérdések az érettségi és a nyelvvizsga összefüggésével kapcsolatban, összeszedtük a választ néhány fontos kérdésre.

Milyen eredményt kell elérnetek az érettségin, ahhoz, hogy az érettségitek egyenértékű legyen egy nyelvvizsga- bizonyítvánnyal?

Középszintű idegen nyelvi érettségi vizsga esetében semmilyen eredménnyel nem tudtok nyelvvizsga-bizonyítványt szerezni. Ehhez emelt szintű érettségi vizsgát kell tennetek az adott idegen nyelvből és teljesíteni annak a szóbeli és írásbeli részét. Ha az emelt szintű érettségin legalább 60%-ot értek el, akkor középfokú (B2) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga – bizonyítvánnyal egyenértékű okiratot kaptok, ha 40-59% közötti eredményt értek el, akkor alapfokú (B1) komplex típusú, államilag elismert nyelvvizsga – bizonyítvánnyal egyenértékű okiratot kaptok.

Ha emelt szintű érettségi vizsgával szereztek nyelvvizsgát, akkor az érettségi bizonyítvány záradékában szerepel, hogy az érettségitek egyenértékűnek számít egy nyelvvizsgával, a fentebb írt feltételek szerint. A megfelelően záradékolt érettségi bizonyítvány vagy tanúsítvány ugyanolyan hiteles államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványnak számít, mint bármelyik nyelvvizsga központ által kiállított kemény fedeles nyelvvizsga-bizonyítvány.

Mi a helyzet, ha korábban érettségiztetek, de most újra letennétek az idegennyelvi vizsgát?

Ha már korábban érettségiztetek és később emelt szinten érettségiztek egy idegen nyelvből és eléritek a minimum 60%-os eredményt, akkor ugyanúgy középfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű érettségi tanúsítványt kaptok.

Ha van nyelvvizsgátok, akkor ki lehet hagyni a nyelvi érettségit?

Nem. Fontos megemlíteni, hogy fordítva nem működik a rendszer, tehát az érettségi vizsgát nem tudjátok kiváltani nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.

Ezt a típusú nyelvvizsgát is elfogadják a felvételin?

Hogyan fogadják el Magyarországon a külföldön szerzett nyelvvizsgát és mi a teendő vele a felvételin? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!