szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig OKJ-s képzésen tanultatok, de szeretnétek felsőoktatási intézményben folytatni a tanulmányaitokat? Vajon tanulhattok-e államilag támogatott formában, ha korábban ingyenes tanfolyamra jártatok? Fontos kérdésekre válaszolunk.

A diploma – az OKJ-s képzés ingyenessége szempontjából – nem számít szakképesítésnek, vagyis az OKJ megszerzése után ugyanolyan feltételekkel jelentkezhettek felsőoktatási intézményekbe, mint azok, akik korábban nem végeztek el ilyen tanfolyamot. Ez azt is jelenti, hogy mind 12 államilag finanszírozott félévetek megmaradt az alap- és mesterdiploma teljesítéséhez, és bármelyik egyetemen vagy főiskolán tanulhattok ilyen formában, ha eléritek a felvételi ponthatárt.

Egyébként ez fordítva is igaz: diploma megszerzése után is szerezhettek OKJ-s szakképesítést teljesen ingyen, ugyanis  az iskolai rendszerű oktatásban az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül ingyenes, a tanfolyami képzésekért viszont fizetni kell.

Fontos azonban, hogy a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, tehát eddig kezdhetitek el tanfolyami formában tanulni a 2021-től kizárólag iskolai rendszerű képzésben megszerezhető szakmákat. Az OKJ átalakulásáról bővebb információkat itt találtok.

A 2020. szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre február 15-ig kell jelentkezni, és a már meglévő dokumnetumokat is eddig kell csatolnotok a jelentkezésetekhez. Arról, hogy pontosan miket kell feltöltenetek, itt olvashattok részletesebben. A felvételi összes dátumát itt nézhetitek meg.

5+1 tipp felvételizőknek az utolsó pillanatokra: így könnyebb lehet a szakválasztás

Már csak néhány napig lehet leadni a felsőoktatási felvételi jelentkezéseteket, de még mindig nem tudjátok, hogy milyen szakot jelöljetek meg elsőnek? Most összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel könnyebb lehet a választás.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.