szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már egy ideje tény, hogy jövőre csak az vehető fel alapképzésre és osztatlan mesterképzésre, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tesz, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik. Itt a lista, milyen vizsgát kell tennetek a különböző szakokon.

Az sem kérdéses egy ideje, hogy nyelvvizsgát már nem kell kötelezően teljesíteni a 2020-as felvételihez, a másik bemeneti követelmény azonban megmaradt. Mivel jövőre már csak azok kerülhetnek be alap- és osztatlan képzésre, akiknek legalább egy emelt szintű érettségije van, fontos az is, hogy ezt a kritériumot hogyan tudjátok teljesíteni. Ugyanis minden szakon más-más emelt szintű érettségit írnak elő felvételi követelményként.

Fontos, hogy a felvételi követelményként előírt és az érettségi pont számításához előírt emelt szintű érettségi vizsgatárgy nem ugyanaz - hívja fel a figyelmet a Felvi.

A következő táblázatban azt nézhetitek meg, hogy az általatok választott területen milyen vizsgákat fogadnak el. Ilyen szempontból kétféle tanulmányterületi csoport van: az egyik, ahol nem írnak elő tantárgy szerinti követelményt, a másik, ahol konkrét tantárgyak közül választhattok.

A felvételi követelmény bármilyen emelt szintű érettségi vizsgával teljesíthető a következő képzési területeken: Felvételi követelmény a bemeneti feltételként meghatározott emelt szintű érettségi tárgyak közül teljesíthető a következő képzési területeken:

agrár (alapképzés),

gazdaságtudományok (alapképzés)

informatika,

jogi (alapképzés),

orvos- és egészségtudomány (alapképzés),

pedagógusképzés,sporttudomány.

agrár (osztatlan képzés)

államtudományi,

bölcsészettudomány,

jogi (osztatlan képzés)

műszaki,

orvos és egészségtudomány (osztatlan képzés),

társadalomtudomány,

természettudomány.

Többletpontok:  
A felvételi követelményként választott emelt szintű érettségiért akkor adható többletpont, ha a választott tárgyból lehet érettségi pontot számítani, és legalább 45%-os eredményű. A legalább 45%-os emelt szintű érettségi vizsgáért jár a többletpont.

Emelt szintű érettségiért továbbra is összesen 100 pontot kaphattok, vagyis két emelt szintű vizsga számítható be. Azt, hogy mely szakokon milyen tárgyból fogadják el a vizsgát, itt nézhetitek meg.

A részletes felvételi tájékoztató várhatóan december 19-20-án jelenik meg. A 2020-as felsőoktatási felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Milyen többletpontokat kaphattok a 2020-as felvételin? Itt a lista

A 2020-as felsőoktatási felvételi eljárástól alapképzésre és osztatlan mesterképzésre az vehető fel, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik. De miért kaphattok többletpontokat? Itt a lista.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.