szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2020-as felsőoktatási felvételi eljárástól alapképzésre és osztatlan mesterképzésre az vehető fel, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik. De miért kaphattok többletpontokat? Itt a lista.

Ezt a szabályt nem kell alkalmazni abban az esetben, ha a jelentkező olyan képzésre jelentkezik, amelyen a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg (edző alapképzési szak, művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, illetve a kétszakos osztatlan tanár szakok, amelyeknél csak gyakorlati vizsga van) - írja a Felvi.

De milyen jogcímen kaphattok többletpontokat?

 • nyelvtudás (maximum 40 pont)
  B2 (középfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont,
  C1 (felsőfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpont.
 • emelt szintű érettségi (maximum 100 pont)
  min. 45%-os eredmény, amennyiben annak százalékos eredményéből történik az érettségi pont számítása, illetve a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgán való megfelelés: vizsgatárgyanként 50 többletpont - írja a Felvi.
 • előnyben részesítés
  hátrányos helyzetű, vagy fogyatékossággal élő, vagy gyermekét gondozó: 40 többletpont.
 • felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél
  azonos képzési területre történő jelentkezés esetén: jeles záróvizsga eredmény alapján 32 többletpont, jó záróvizsga eredmény alapján 20 többletpont, közepes záróvizsga eredmény alapján 10 többletpont.
 • képzési területenként eltérő módon adható
  tanulmányi-szakmai-művészeti vagy sportverseny eredményért, valamint OKJ-s szakképesítésért adható többletpontok.

A részletes felvételi tájékoztató várhatóan december 19-20-án jelenik meg. A 2020-as felsőoktatási felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Felvételi többletpontok: ezek a szabályok vonatkoznak a nyelvvizsgára és az emelt szintű érettségire

Milyen feltételekkel és mennyi többletpontot kaphattok nyelvtudásért, miután eltörölték a kötelező nyelvvizsgát a 2020-as felvételin? Mik az emelt szintű érettségivel kapcsolatos szabályok, és mi történik, ha ugyanabból a nyelvből van nyelvvizsgátok és érettségiket is? Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.