szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi a szabály, ha angolból tesztek emelt szintű érettségit és szereztek nyelvvizsgát is a többletpontokért?

A 2020-as felsőoktatási felvételin már csak akkor lehet bekerülni alap- vagy osztatlan képzésre, ha van egy középfokú (B2) komplex nyelvvizsgátok és egy emelt szintű érettségitek. Többletpont csak a második emelt szintű vizsgáért, illetve nyelvvizsgáért jár.

Bár egy legalább 60 százalékos eredményű emelt szintű idegen nyelvi érettségivel mindkét általános bemeneti követelményt - a középfokú nyelvvizsgát és az emelt szintű érettségit - lehet teljesíteni, többletpontot ugyanabból a nyelvből nem kaphattok mindkettőért. A felvételi rendeletben az áll: amennyiben a jelentkező egy adott idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosult lenne többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számára kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapja meg.

Többletpontért ugyanakkor tehető ugyanabból a nyelvből nyelvvizsga - akár ugyanazon a szinten -, amelyből tett nyelvvizsgával vagy emelt szintű érettségivel az általános bemeneti követelményeket teljesítette a diák.

További szabály, hogy az emelt szintű érettségiért csak akkor kaphattok többletpontot, ha a vizsga alapján számítják az érettségi pontokat, tehát ha az adott tárgy a szakon kötelező vagy választható. Erről itt olvashatjátok a részleteket.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

"A kormányzat is tudja, hogy baj lehet" - a nyelvvizsga-követelmény enyhítését javasolja a HÖOK

Ha nem változtatnak a kötelező nyelvvizsga követelményén, 2020-ban jóval kevesebben kerülhetnek be egyetemre, főiskolára - a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is látja a problémát. A HÖOK azt javasolja, hogy a felsőoktatási tanulmányok első évének végéig kapjanak haladékot a diákok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.