szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot szerezhettek a magyarérettségin? Hogyan oszlanak el a pontok a vizsgarészek között, milyenek a pontozási szabályok közép- és emelt szinten?

A középszintű magyarérettségi pontozási szabályai

Középszinten a magyar nyelv és irodalom érettségin összesen 150 pontot szerezhettek – 100 pontot az írásbelin és 50 pontot a szóbeli vizsgán. Az írásbeli feladatsor első részében a szövegértésre és az érvelésre 50 pontot kaphattok – az előbbi 40, az utóbbi 10 pontot ér.

A második feladatsorban a műértelmező szövegalkotással maximum 40 pontot szerezhettek: a tartalmi minőség 25 pontot, a szövegszerkezet 5 pontot, a stílus és a nyelvhelyesség pedig 10 pont ér. Az írásbelin 8 pontot kaphattok a helyesírásért, valamint 2 pontot az igényes írásképért. 

Hogyan írjunk jó érvelést a középszintű magyarérettségin?

Hogyan érdemes nekikezdeni az érvelési szöveg megírásának a középszintű magyarérettségin? Erről kérdeztük a fővárosi Szent István Gimnázium szaktanárát.

A szóbeli vizsgán maximum 50 pontot lehet szerezni. Az irodalmi tétel kifejtésére 25 pont, a nyelvtanra 10 pont, a két felelet nyelvi minőségére pedig 15 pont jár.

Az emelt szintű érettségi pontozási szabályai

Az emelt szintű magyarérettségin szintén 100 pontot ér az írásbeli vizsga. A szövegértési, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorra maximum 40 pontot kaphattok. A műértelmezés 30 pontos – a tartalomra 15 pont, a szövegszerkezetre 5 pont, a stílusra és a nyelvhelyességre pedig 10 pontot kaphattok.

A középszintű magyarérettségi szövegértési feladatsoráról itt találjátok az első infókat.

Az érvelésről és a gyakorlati szövegalkotásról pedig itt olvashattok.

A reflektáló szövegalkotásra összesen 20 pontot kaphattok – a tartalom, a problémaérzékenység, a gondolatmenet, illetve a stílus és nyelvhelyesség is 5-5 pontot ér. A középszintű érettségihez hasonlóan itt is 8 pont jár a helyesírásért, 2 pont pedig az írásképért.

A szóbeli vizsga értékelése megegyezik a középszintű pontozási rendjével, így összesen az írásbelin és a szóbelin emelt szinten is 150 pontot érhettek el.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.