szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen dokumentumokat kell feltöltenetek ha idén felvételiztek egyetemre vagy főiskolára? Itt a lista, milyen bizonyítványokat kell feltöltenetek a jelentkezéshez.

Fontos, hogy ha még nincs a kezetekben minden dokumentum: a hiánypótlási határidő  2019. július 10.

Az érettségi bizonyítvány (és az abban szereplő eredmények) alapvető feltétele az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknél. Az érettségi vizsgaeredmények a felvételi pontok számításához is szükségesek, mind az érettségi pontok, mind a tanulmányi pontok és az emelt szintű érettségiért járó többletpontok miatt. Az érettségi vizsgaeredmények nem évülnek el, időkorlát nélkül figyelembe vehetők a felsőoktatási felvételi eljárásban.

Nem kell beküldeni a 2006. január 1-je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványt, mert az abban szereplő érettségi vizsgaeredményeket az Oktatási Hivataltól szerzik be. Tehát az érettségiteket csak akkor kell feltölteni, ha 2006. január 1-je előtt szereztétek vagy külföldi érettségitek van. Ebben az esetben bizonyítványotok minden oldalának fénymásolatát fel kell töltenetek.

A tavaszi nyelvvizsgákat érdemes úgy időzíteni, hogy a hiánypótlásig mindenképp elkészüljenek az sikeres vizsgát igazoló dokumentumok, de erre általában fel vannak készülve a vizsgáztatók.

Fontos határidő: meddig kell nyelvvizsgázni ahhoz, hogy pluszpontot érjen a bizonyítvány?

Aki biztosra akar menni, az áprilisi nyelvvizsgára jelentkezik - ezt a tanácsot érdemes megfogadniuk az egyetemre-főiskolákra jelentkezőknek, ha biztosan meg szeretnék kapni a nyelvvizsga-bizonyítványukért járó 28 vagy 40 többletpontot. Értékes pontokról van szó: sokszor ezen múlik, bekerül-e egy jelentkező a kiválasztott szakra.

A mesterszakra jelentkezőknek a felsőoktatási oklevél másolatát kell csatolniuk. Ez lehet a hagyományos képzési rendszerben szerzett főiskolai vagy egyetemi diploma, a többciklusú képzési rendszerben pedig az alap- vagy mesterképzésben, esetleg doktori képzésben szerzett oklevél.

Arról, hogy milyen dokumentumokat kérhetnek az intézmények a jelentkezőktől, bővebben itt olvashattok.

Ennyi pluszpont járhat OKJ-s bizonyítványért a felvételin

Hány pontot kaphattok a felvételin, ha már van OKJ-s végzettségetek?