szerző:
Szponzor tartalom
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki biztosra akar menni, az áprilisi nyelvvizsgára jelentkezik – ezt a tanácsot érdemes megfogadniuk az egyetemre-főiskolákra jelentkezőknek, ha biztosan meg szeretnék kapni a nyelvvizsga-bizonyítványukért járó 28 vagy 40 többletpontot. Értékes pontokról van szó: sokszor ezen múlik, bekerül-e egy jelentkező a kiválasztott szakra.

„Két éve én is a recepciónál álltam, és kollégáimmal együtt igyekeztem kiadni a rengeteg nyelvvizsga-bizonyítványt, hogy a felvételizők még aznap éjfélig – vagyis a dokumentumpótlás határidejéig – feltölthessék bizonyítványuk adatait az E-felvételi rendszerébe, így megkapják a nyelvtudásért járó 28 vagy 40 pontot. Minden évben előfordul fejvesztett kapkodás” – mondja Antoni Györgyi, az ELTE Origó Nyelvi Centrum ügyvezető igazgatója arról, milyen problémákat okoz, hogy az egyetemre-főiskolára jelentkezők egy része nem számol a nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának hatvannapos határidejével, és túl késői nyelvvizsgaidőpontra jelentkezik.

Fontos: aki biztosra akar menni, legkésőbb áprilisban nyelvvizsgázik, így garantáltan megérkezik a bizonyítvány a felvételi dokumentumpótlásának határideje előtt. „Sokan azt gondolják, hogy ha májusban vagy júniusban jönnek el vizsgázni, pár napon belül már tudni fogják az eredményüket, és hamarabb hozzájutnak a bizonyítványukhoz is. De ez sajnos nem így működik” – mondja Antoni Györgyi, hozzátéve: „a bizonyítvány nálunk is, mint a többi vizsgaközpontban a vizsgától számított 60 napon belül készül el, ami zárt rendszerben működik és nem engedi a kivételkezelést, nem kezel gyorsított eljárásokat sem. Idén már csak az áprilisi vizsgákból készülnek el biztosan a bizonyítványok a felsőoktatási felvételi póthatáridőig".

Nyelvvizsga és érettségi: a legfontosabb dokumentumok a felvételi pontszámításhoz
©

Fontos szabályok

„Mindenképpen érdemes mielőbb nekifutni a vizsgának, és nem az utolsó percre hagyni” – tanácsolja a felvételizőknek az ELTE Origó Nyelvi Centrum igazgatója, hozzátéve: érdemes előre gondolkodni, nálunk az áprilisi vizsgát például április 6-án tartják, erre azonban március 7-ig lehet jelentkezni. További vizsgaközpontok áprilisi időpontjait a következő táblázatban találjátok:

Nyelvvizsgaközpont Vizsga dátuma (írásbeli) Jelentkezési határidő
ELTE Origó Nyelvi Centrum 2019. április 6. 2019. március 7.
BME Nyelvvizsgaközpont 2019. április 13. 2019. március 17.
Euro Nyelvvizsga Központ (Euroexam) 2019. április 13.* 2019. március 22.
Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központ (DExam) 2019. április 13. 2019. március 21.
Pécsi Tudományegyetem, Idegen Nyelvi Központ (ECL) 2019. április 13. 2019. március 14.
LanguageCert Nyelvvizsgaközpont 2019. május 18. * 2019. április 26.
*a nyelvvizsgaközpont garantálja, hogy a májusban sikeresen vizsgázók számára a határidő előtt elkészül a bizonyítvány

„Általánosságban arra érdemes még ügyelni, hogy meghatalmazás nélkül csak a kiskorú vizsgázó gondviselője kaphatja meg az elkészült bizonyítványt, a nagykorú vizsgázók esetében csak meghatalmazással vehetik át a bizonyítványt a hozzátartozók, megbízottak” – mondja Antoni Györgyi, aki azt tanácsolja a felvételizőknek, ha már az utolsó percre maradt a nyelvvizsga-bizonyítvány átvétele, ne feledkezzenek el a meghatalmazásról.

És mi a teendő, ha a nyelvvizsga sikeres volt, és már a bizonyítvány is megvan? A 2003. január 1-je után szerzett, államilag elismert nyelvvizsgákat már nem kell szkennelve feltölteni az E-felvételi rendszerébe, elég megadni a bizonyítványban szereplő adatokat: a nyelvet, a nyelvvizsga fokát és típusát, a bizonyítvány számát és a kiállítás dátumát. Fontos az is, hogy minden nyelvvizsga-bizonyítvány adatát külön-külön kell feltölteni: ha egy nyelvből egy jelentkező külön tett szóbeli és írásbeli nyelvvizsgát (vagyis két bizonyítványa van), azt két külön sorban kell rögzíteni az elektronikus felvételi felületen. Minderre 2019. július 10-ig van lehetőség.

Nyelvvizsga: értékes pontokat ér a felvételin
Az egyetemi-főiskolai felvételin az államilag elismert B2-es, komplex nyelvvizsga-bizonyítványért 28, a C1-es, komplex nyelvvizsgáért 40 többletpontot kapnak a jelentkezők – ha egy jelentkező sajátos nevelési igénye miatt igazoltan nem tud komplex nyelvvizsgát tenni, az írásbeliért vagy a szóbeliért is megkaphatja a 28 vagy 40 pontot. Nyelvvizsgákkal maximum 40 pontot lehet gyűjteni, vagyis két (különböző nyelvből tett) B2-es nyelvvizsgáért nem 28+28, hanem 40 pont jár. Fontos, hogy ha egy felvételiző ugyanabból az idegen nyelvből nyelvvizsgát és emelt szintű érettségit is tesz, csak az egyikért kaphat többletpontot. 
2020-tól változnak a felvételi szabályok: a felsőoktatási felvételi alapfeltétele lesz a legalább B2-es komplex nyelvvizsga vagy az azzal egyenértékű okirat, vagyis nyelvtudás nélkül senki sem kerülhet majd be az egyetem és főiskolák alap- és osztatlan képzéseire. A felvételi szabályokról szóló kormányrendelet alapján az első, „kötelező” nyelvvizsgáért többletpont nem jár majd, éppen ezért jól járnak azok a diákok, akik a következő másfél évben a második idegen nyelvből is fel tudnak készülni a nyelvvizsgára, azért ugyanis már megkapják a 28-40 pontot. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ friss adatai szerint 2018-ban összesen 120 542-en nyelvvizsgáztak, 79 518 vizsga sikeres volt, több mint 31 ezren vissza is igényelték a vizsgadíjat. Erre tavaly január óta van lehetőségük azoknak, akik 35 évnél fiatalabbak.

A cikk az ELTE Origó Nyelvi Centrum támogatásával jött létre, előállításában és szerkesztésében az eduline.hu szerkesztősége nem vett részt.