Közoktatás Eduline

Sok európai iskolában már tiltják a vallási jelképet, itthon egyelőre nem

Elolvasom

Egyre több európai országban tilos az iskolákban a burka viselése, most épp Nagy-Britanniában vitáznak róla, és jó eséllyel születik majd tiltás. A legtöbb országban biztonsági okokra hivatkozva mentek neki az arc teljes elfedésének, kivéve Franciaországot, ahol minden vallási jelképet száműztek a sulikból. De mi a helyzet Magyarországgal?

Közoktatás MTI

Kacsákra cseréltette a nemi szervek ábráit egy bioszkönyvben a török kormány

Elolvasom

Már az általános iskolai tananyagot sem kímélik a török kormány iszlamizációs törekvései: a hatodikosoknak szánt biológia-tankönyvből száműzték a nemi életre vonatkozó képeket, és helyettük ártatlanabb ábrákkal, például kiskacsákkal, jegesmedvékkel vagy éppen egy újszülöttet tartó nőalakkal illusztrálták az emberi szaporodást - számolt be szerdán internetes oldalán a Hürriyet című török lap.

Közoktatás Eduline

Újra viselhetnek nikábot a szíriai tanárnők

Elolvasom

Visszavonta a szíriai oktatási minisztérium azt a korábbi rendelkezést, amely megtiltotta a tanárnők számára, hogy az iskolában nikábot, a szemen kívül mindent eltakaró fejkendőt hordjanak - adta hírül szerdán az állami média.

Közoktatás Eduline

Feszület és feszültség az osztályteremben

Elolvasom

A kétszer kettő mindig négy, akárki, akármilyen meggyőződéssel tanítja is – mondják az ateista szülők. A vallási jelképek, és a vallásos nevelés feltűnése időről időre nagy vihart kavar a felekezethez nem tartozó szülők körében, akik az iskolán – a tananyag megfelelő továbbadásán túl – leginkább a világnézeti semlegességet kérik számon. De mi az a világnézeti semlegesség, és meg lehet e egyáltalán felelni ennek az elvárásnak?