szerző:
Eduline

Meztelen képeket tett fel blogjára egy húszéves, politikailag aktív egyiptomi diáklány, kiváltva mind a konzervatívok...

Meztelen képeket tett fel blogjára egy húszéves, politikailag aktív egyiptomi diáklány, kiváltva mind a konzervatívok, mind a liberálisok felháborodását – írja az Index.

Magda Elmahdy a blogjában azt írta, hogy akcióját tiltakozásnak szánta, „segélykiáltásnak egy olyan társadalom ellen, amely erőszakos, rasszista, szexista és képmutató". A képekre másfél millióan kattintottak néhány nappal ezelőtti publikálásuk óta.

Elmahdy a nem mindennapi vállalkozásra akkor adta a fejét, amikor a 85 milliós Egyiptom választásra készül, az elsőre Hoszni Mubarak elnök februári kiebrudálása óta. A társadalom megosztott az iszlamisták és a liberálisok között, a legradikálisabb iszlamisták a kampányban azzal riogatják a népet, hogy a liberálisok rombolják az egyiptomi erkölcsöket.

A meztelenség tabu a muzulmán többségű Egyiptomban, legalábbis nyilvánosan, még művészi megjelenítése is. A nők fejkendőt, testet beborító lepelt hordanak, s még azok is, akik nem élnek ezzel a módival, ritkán viselnek karjukat és lábukat szabadon hagyó ruhákat.

A fundamentalista iszlamisták egyre erőszakosabban próbálják meg terjeszteni azt a felfogást, hogy a nőket el kell zárni a külvilág elől, a nemek egyfajta szaúdi stílusú elkülönítését szorgalmazzák. A radikális iszlamisták kampányplakátjain kevés női jelöltjük képeinek helyére virágokat rajzoltattak.