szerző:
MTI

Már az általános iskolai tananyagot sem kímélik a török kormány iszlamizációs törekvései: a hatodikosoknak szánt biológia-tankönyvből száműzték a nemi életre vonatkozó képeket, és helyettük ártatlanabb ábrákkal, például kiskacsákkal, jegesmedvékkel vagy éppen egy újszülöttet tartó nőalakkal illusztrálták az emberi szaporodást - számolt be szerdán internetes oldalán a Hürriyet című török lap.

©

Az újság által megkérdezett Abdullah Tunali gyermekpszichológus sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a "szüzesség" vagy a "mell" szavakat is száműzték a könyvből. 

"Korábban, a gyerekek egészséges fejlődésével összhangban ugyanúgy magyarázták el a nemi szervek egyes részeit, mint a szív vagy a vesék esetén. Idén azonban a kormány által elvárt erkölcsi irányvonal mentén jelentősen cenzúrázták a hatodikos diákoknak szánt tananyagot" - fejtette ki Tunali, aki korábban a tanárok szakszervezetének egyik képviselője volt.

Ahmet Zefir, az isztambuli Marmara Egyetem biológiaprofesszora ugyancsak elítélte az intézkedést, amely szerinte többet árt a gyerekeknek, mint amennyit használ. 

A Recep Tayyip Erdogan vezette iszlamista-konzervatív vezetést régóta azzal vádolják ellenfelei, hogy a török társadalom iszlamizációjára törekszik. 

Nem ez az első, az iszlám erkölcsi előírásait szem előtt tartó kormányzati intézkedés, amely az oktatási intézményeket érinti: szeptemberben Ankara engedélyezte a középiskolák diákjainak, hogy ha akarnak, az iszlám vallás előírásai szerint fátylat viselhessenek. A török kormány emellett betiltotta a tetoválást vagy a piercing viselését, a középiskolás lányok pedig nem sminkelhetik magukat az óraközi szünetekben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!