Közoktatás MTI

Nagyon elégedett az államtitkár a Klebelsberg Központtal, szerinte jól működnek az állami iskolák

Elolvasom

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint jó, működőképes a négyszintű - az intézményekből, a tankerületi központokból, a Klebelsberg Központból és a minisztériumból álló - állami intézményfenntartói modell az oktatás területén - mondta az oktatásért felelős államtitkár a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban kedden.

Közoktatás Eduline

A tanévnyitó előtt mondott fel a tanári kar a sátai iskolában

Elolvasom

Tíz tanár mondott fel a tizenkét tagú tantestületből a borsod megyei Sáta községben, ahol a helyi iskolát a buddhista Dzsaj Bíhm közösség működteti ettől a tanévtől. Az intézmény egyik vezetője szerint a pedagógusok a végkielégítés miatt döntöttek így, ám az érintettek egyike egészen más okokról beszélt a hvg.hu-nak.

Közoktatás Eduline

Hány iskola kerül az egyházakhoz szeptembertől?

Elolvasom

Több tucat iskola kerülhet szeptembertől egyházi irányítás alá, legalább 30 településen döntöttek úgy, hogy tárgyalásba kezdenek a történelmi egyházakkal. Számos iskola és óvoda sorsa már eldőlt - május 31-én derül ki, pontosan hány intézmény fenntartói jogáról mondanak le az önkormányzatok.

Közoktatás Eduline

A közoktatási törvény elfogadása is szeptemberre csúszhat

Elolvasom

Alapvető közoktatási kérdésekben folyik vita a minisztériumok között, ezért elképzelhető, hogy az új közoktatási törvény tervezete is csak szeptemberben kerül a Parlament elé – mondta Pokorni Zoltán az m1 Ma Reggel című műsorában. A fideszes oktatáspolitikus szerint a 16 éves kor helyett inkább valamilyen képzettség megszerzéséhez kellene kötni a tankötelezettséget.

Közoktatás Eduline

Az iskolák egyházi átvétele ellen tüntettek Orosházán

Elolvasom

Tiltakozó demonstrációt tartottak egy helyi civil szervezet nevében csütörtök este Orosházán, a polgármesteri hivatal előtt, annak érdekében, hogy ne adják át se a megyének, se az egyházaknak a közoktatási intézményeket. A fideszes polgármester szerint a tüntetőknek nem fontos a város jövője.

Közoktatás Eduline

Drasztikus váltásra készül a kormány a közoktatásban?

Elolvasom

A tervek szerint április 20-án tárgyalja a kormány az új közoktatási törvény koncepcióját, az MTI birtokába került anyag szerint a tankötelezettség 16 éves korig tartana, az érettségi vizsgatárgyak száma öt lenne. A 110 oldalas dokumentum szerint több kérdésben a kormány fog dönteni: a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanis eltérő állásponton van, így a gazdasági tárca a pedagógusok óraszámát heti 28-ra növelné, ezt az arányú növelést a Nefmi azonban elveti. Nem ez az egyetlen meglepő pont a tervezetben.

1 2