szerző:
MTI

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint jó, működőképes a négyszintű - az intézményekből, a tankerületi központokból, a Klebelsberg Központból és a minisztériumból álló - állami intézményfenntartói modell az oktatás területén - mondta az oktatásért felelős államtitkár a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban kedden.

©

Bódis József a közép-budai tankerületi központ tankerületi igazgatói értekezletén elmondta: a fenntartói és középszintű irányítói feladatellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek nagyrészt rendelkezésre állnak, a pénzügyi stabilitás kiszámítható hátteret biztosít a szakmai munkához.

Hozzátette: a jó gyakorlatok megosztása pedig segíti, hogy az állami intézményfenntartó hatékonyan, egységesen, magas színvonalon működjön.

Aggasztó helyzet az iskolákban, mindenki a saját bőrén érzi majd néhány év múlva a tanárhiányt

A pedagógusok többsége 40 év fölötti, azaz már közelít a nyugdíj felé. Az előző tanévben a tanítók átlagéletkora 46,6 év, a tanároké pedig 46,9 év volt - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, hogy a tanárhiány évről évre növekszik: míg tavaly ilyenkor 1000-2000 között volt a betöltetlen pedagógusállások száma, ma ez kétezer fölött van.