Felsőoktatás Eduline

Négy napot adott a rektoroknak Hoffmann Rózsa

Elolvasom

Mindössze négy napot adott a rektoroknak, a doktoranduszoknak, a hallgatói önkormányzatoknak és a felsőoktatásban dolgozók szakszervezetének az oktatási államtitkárság a felsőoktatási tervezet legfrissebb, számos vitatható elemet tartalmazó változatának értékelésére. Az eduline információi szerint az erőforrás-minisztérium eredetileg a hét második felére hívta össze a négy szakmai szervezetet, a találkozó időpontját azonban előrehozták.

Felsőoktatás Eduline

Hány egyetemet és főiskolát zárna be Hoffmann Rózsa?

Elolvasom

"Ember legyen a talpán, aki képes volt követni az elmúlt hónapokban a Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett felsőoktatási koncepciókat. Annak ellenére, hogy áprilisban már Orbán Viktornál is elszakadt a cérna, és mindössze két hetet adott az államtitkár asszonynak a törvénytervezet elkészítésére, a kormány csak most, szerdai ülésén tárgyalta meg a javaslatot" - olvasható az Egyenlítő blogon.

Felsőoktatás Eduline

Főiskolát csinálna a kormány a Corvinus Egyetemből?

Elolvasom

Elkészült a felsőoktatási törvény koncepciója, amely alapján a jelenlegi 29 intézményből valószínűleg 26 maradna meg, az államilag finanszírozott képzésben részt vevőkkel pedig szerződést kötnének, hogy meghatározott ideig Magyarországon kell dolgozniuk. Több intézmény rektora is azt mondja: az integráció önmagában nem átalakítás, és kérdéses az intézmények átsorolása is. A koncepció szerint ugyanis a jövőben csak tudományegyetemek és főiskolák lennének - írja a hvg.hu.

Felsőoktatás Eduline

"Olyan, mint egy Schwarzenegger-film" - hallgatók a Hoffmann-tervekről

Elolvasom

„A sorozatszezon kezdetével párhuzamosan a felsőoktatási reform is új epizódokkal jelentkezett. Új koncepció, hallgatói szerződések és egyéb mellékszálak” – tudományos-fantasztikus sztorit faragott a felsőoktatási tervezet körül kialakult vitákból a Pécsi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata. A pécsi egyetemisták szerint a Hoffmann-kormány-egyetemek hármas harca lassan egy Schwarzenegger-filmre hasonlít.

Felsőoktatás Eduline

Kiút a diplomaadóból: miért nem életképes a kormány ötlete?

Elolvasom

"A kormány azon gondolkozik, hogy extra adót vessenek ki a diplomásokra. Nem arról van szó, amit Hoffmann Rózsa vetett fel, miszerint a most képzésben részesülőkkel irassanak alá egy szerződést, hogy amennyiben elhagyják az országot a diplomaszerzés után, akkor fizessék vissza a képzésük árát. Hanem arról, hogy a diplomások, a már diplomával rendelkezők új adóformával támogassák a felsőoktatási képzést. Vagyis, hogy a diplomások egy különadó formájában finanszírozzák az oktatást" - olvasható az Énvezettem? blogon.

Felsőoktatás Eduline

Hogyan változnak a felvételi szabályok 2012-től és 2013-tól?

Elolvasom

A felvételi szabályain, a pontszámításon és az ingyenes szakok rendszerén is változtatna az oktatási államtitkárság. Az már most biztos, hogy a gazdasági, jogi, művészeti, bölcsész- és társadalomtudományi szakokra szinte lehetetlen lesz bekerülni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tervezett változásokat.

Felsőoktatás Eduline

Még Réthelyi sem bízik a kormány felsőoktatási terveinek sikerében?

Elolvasom

Növekvő munkanélküliséget, a fiatalok további elvándorlását és súlyosbodó szakemberhiányt jósol Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter a hvg.hu birtokába került felsőoktatási törvénytervezet legfrissebb koncepciójában arra az esetre, ha mindaz megvalósul, amit egyébként a saját tárcája akar. De cserébe legalább a "nemzeti középosztály színre lép" – állítja a miniszter.

Felsőoktatás Eduline

Újra lesz szóbeli felvételi, 13 ezerrel kevesebben tanulhatnak ingyen

Elolvasom

A jelenleg még korlátlan számú jelentkezés egy felvételi eljárásban legfeljebb három jelentkezésre módosulna az új felsőoktatási törvény koncepciója szerint, az intézkedés legkorábban 2013-ban, reálisan 2014-ben léphetne életbe. Átalakulna a finanszírozás, és fokozatosan csökkennének az államilag támogatott felvételi keretszámok is.

Felsőoktatás Eduline

Itt a terv: 15 évre röghöz kötnék a diplomásokat, összevonnának több főiskolát

Elolvasom

Tudományegyetemi és főiskolai intézménytípus, jelentősen változó pedagógusképzés - többek között ezt rögzíti az új felsőoktatási törvény koncepciója, amely szerint az államilag finanszírozott képzéseknél a jelentkezők egy része újra szóbelin venne részt. Az MTI információi szerint a javaslatról vasárnap tárgyalhat a kormány, a törvénytervezetet október 15-ig kell a dokumentum szerint kidolgozni. Az intézmények átszervezéséről szóló döntéseket október végéig nyilvánosságra kell hozni.

1
5 6 7 8 9
13