szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn több tízezer diáknak kezdődik el az érettségi szezon - de mire jó életetek első igazi vizsgaidőszaka? Na persze azon túl, hogy a végén megkapjátok a bőrkötéses bizonyítványt és (reméljük) a belépőt a felsőoktatásba. Összeszedtünk pár dolgot, amit az érettségi előtt/alatt tanul meg az ember.

1. Ráébredtek arra, hogy nem érdemes áltatni magatokat. Életetek legnagyobb hazugsága volt, hogy nem kell jegyzetelni, úgyis mindenre emlékezni fogtok.

2. Elfogadjátok, hogy nem szégyen segítséget kérni.

3. Rájöttök, hogy a tanárotoknak mindenben igaza volt. Tényleg többet kellett volna tanulni az elmúlt négy/öt/hat/nyolc évben.

4. Azt is elfogadjátok, hogy - még az egyetem elkezdése előtt - meg kell tanulni tanulni. Anélkül nem fog menni több száz oldal megtanulása.

5. Az utolsó tanítási nap végén elismeritek, hogy szerettetek középiskolások lenni. Az elejétől a végéig.

6. És arra is ráébredtek, hogy mindenki (de tényleg mindenki) hiányozni fog. Még a flúgos kémiatanár, a katonatisztként viselkedő matektanár és a furcsa osztálytárs is.

7. Még mindig nem tudjátok, mit kezdjetek az életetekkel, de legalább észreveszitek, hogy mások sem. Még pánikolni is jobb társaságban.

8. Szembe kell néznetek azzal, hogy igenis számít a helyesírás és az, milyen az írásképetek. Legkésőbb akkor ráébredtek erre, amikor meglátjátok, hány pont múlik ezen.

9. És végre belátjátok, tényleg érdemes vázlatot készíteni egy-egy esszé megírása előtt.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.