szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Charles Darwin történelmi jelentőségű művéről már mindenki hallott, ez önmagában nem érdekes, de az igen, hogy bele is olvashatunk az eredeti kéziratba.

Elérhetővé vált a neten Charles Darwin A fajok eredete című munkájának kézzel írt vázlatoldala. A dokumentumokat a Darwin Online oldalon tették elérhetővé, napra pontosan 161 évvel annak első megjelenése után.

"Darwin kézzel írta A fajok eredetének első vázlatát. A mű történelmi jelentőségét persze akkoriban még nem ismerték fel és csaknem az összes kézirat odaveszett, még Darwin saját gyermekei is rajzpapírnak használták. Ez a két oldal a ritka túlélők közé tartozik, és példátlan betekintést nyújt a világot megváltoztató könyv születésének folyamatába" - mondta az oldalért felelős tudománytörténész.

©

Az eredeti kéziratból kilenc oldal magánkézben van, ebből mostantól kettőt ti is tanulmányozhattok. Darwin kézírása nehezen olvasható, ezért az eredeti szövegeket gépelt formában is megtaláljátok az oldalon.

Ha belelendültetek, akkor Darwin más fontos műveinek részleteit is olvashatjátok az oldalon, például Az ember származása és a nemi kiválasztás, Az ember és az állat érzelmeinek kifejezése egy-egy részletét, és három levelet is, melyeket maga írt egy korábbi professzorának, valamint két kollégájának.

123456: A legrosszabb jelszavak ebben az évben

Mindenki használ jelszavakat, sokszor annyit kellene megjegyezni, hogy az képtelenség. Mi a jó megoldás? Felírjuk a telefonunkba vagy mindenhova ugyanazt a könnyen megjegyezhető jelszót adjuk meg?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!