szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az előző félév nem teljesen úgy sikerült, ahogy elterveztétek? Elhatalmasodtak felettetek az egyetemi, főiskolai feladatok és ez az eredményeiteket is befolyásolta? Most összegyűjtöttünk néhány tanácsot, aminek a betartásával könnyebben vehetitek a tavaszi szemeszter akadályait.

Jegyezzétek fel a határidőket

Az első hetekben még úgy tűnhet, hogy képesek lesztek megjegyezni, az összes zh, beadandó és kiselőadás határidejét, de ahogy telik az idő, egyre több feladat szakad majd a nyakatokba, amit már lehetetlen lesz észben tartani. Ha szeretnétek elkerülni a kellemetlen pillanatokat, érdemes a telefonotokban vagy egy határidőnaplóban feljegyeznetek minden fontos dátumot.

Ha még nem találtátok meg a legjobb felületet a fontos dátumokhoz, akkor ebben a cikkben összeszedtünk pár appot, amit - nem csak vizsgaidőszakban - érdemes kipróbálni.

Osszátok be a feladatokat

Ha például több olyan tárgyatok is van, amin elő kell majd adnotok, ne mindenhol az utolsó hetekre jelentkezzetek, mert akkor nagyon sűrű és stresszes időszakotok lesz. Gondoljátok végig, mi az, amit akár már a következő egy-két hétben is eltudtok végezni és teljesítsétek már a félév első felében a rátok vonatkozó követelmények egy részét.

Mielőtt elkezditek összeszedni a rátok váró feladatokat, érdemes megnézni milyen átlagot és kreditértéket kell teljesítenetek a következő félévben, illetve milyen szakos követelmények onatkoznak rátok.

Tűzzetek ki célokat

Tegyétek fel a kérdést: mi az, amit elszeretnétek érni ebben a félévben? Újra nekiugrotok egy tárgy teljesítésének, vagy épp egy nyelvvizsga megszerzését vettétek a fejetekbe? Esetleg szakdolgozat leadás előtt álltok? Tűzzetek ki heti és havi célokat, amelyek betartásával sokkal könnyebb lesz megugranotok a félév legnehezebb akadályait. Ha pedig a célok már megvannak, akkor már csak koncentrálni kell rájuk, ezért a következő cikkben olyan alkalmazásokat gyűjtöttünk össze, amik segíthetnek abba, hogy veszítsétek szem elől a fontos dolgokat.

Szakítsatok időt a pihenésre

Az sem jó megoldás, ha mindent egyszerre, ugyanakkora erőbedobással szeretnétek csinálni, és túlvállaljátok magatokat. Néha muszáj időt szakítanotok magatokra és egy kis kikapcsolódásra, ugyanis a pihenés hiányának rövid- és hosszútávon is komoly következményei lehetnek. Ha nem tartottok időnként egy kis "énidőt", akkor a kimerültség az eredményeitek romlásához vezethet, hosszútávon pedig akár már az egyetem befejezése előtt a kiégés tüneteit mutathatjátok.

Appajánló könyvmolyoknak: ezeket az alkalmazásokat érdemes letöltenetek

Imádjátok a friss könyv illatát, de olyan sokat olvastok, hogy ezt képtelenség finanszírozni? Esetleg olyan közösséget kerestek, ahol elolvashatjátok egy-egy könyről a véleményeket? Most összegyűjtöttük néhány ingyenes alkalmazást, amelyet minden könyvmoly imádni fog.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.