szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mennyi idő alatt kell teljesíteni a karonként meghatározott egyetemi átlagot és min múlik még az állami ösztöndíjas hely? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Bár egy teljes tanévetek van rá, már az első (tavaszi) félévet is érdemes jól zárni, mind kreditekben, mind tanulmányi átlagban. Ahhoz ugyanis, hogy megtarthassátok az állami ösztöndíjas helyeteket, el kell érnetek egy - kormányrendeletben meghatározott - kreditszámot és tanulmányi átlagot.

Az utolsó két félévetekben legalább 36 kreditet kell, hogy teljesítsetek annak érdekében, hogy ne soroljanak át önköltséges képzésre. A minimumátlagot egy kormányrendelet határozza meg, képzési területenként a következő képen megnézhetitek a rátok vonatkozó átlagszámot:

Hogyan kell kiszámolni a súlyozott tanulmányi átlagot?

A súlyozott tanulmányi átlagot a teljesített tantárgyak kreditértékének és érdemjegyének szorzatának és a teljesített tárgyak kreditjeinek összegének osztásával számíthatjátok ki. Ezt az átlagot minden egyes félév teljesítése után láthatjátok a Neptunban is.

Ezt minden egyetemistának ismernie kell, akár a diplomátok is múlhat rajta

Februárban kezditek az egyetemet vagy éppen már gólyák vagytok, de vannak kérdéseitek a tárgyfelvétellel, kreditekkel kapcsolatban? Fontos dologra hívjuk fel a figyelmet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!