szerző:
Eduline

46 410 - ennyien tettek nyelvvizsgát 2017-ben a 14-19 évesek közül, vagyis több mint ötezerrel kevesebben szereztek bizonyítványt, mint egy évvel korábban.

Egyre nagyobb a különbség a 2005-östől, akkor ugyanis egy év alatt majdnem 78 ezer 14-19 éves tett nyelvvizsgát, a nyelvtudásukról bizonyítványt szerző tizenévesek száma az azt követő években azonban meredeken csökkent. Arról nem is beszélve, ha ez a szám folymaatosan csökken, akkor több tízezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból 2020-tól, két év múlva ugyanis csak azok kerülhetnek be egyetemre vagy főiskolára, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk. 

©

A 20-24 évesek körében még alacsonyabb a nyelvvizsgát szerzők száma, 2017-ben mindössze 31 ezren vehették át a bizonyítványt.

Nyelvvizsga kell 2020-tól a felvételihez, pedig az iskolai nyelvoktatás még mindig nem hatékony

Maguk az egyetemek lesznek azok, amelyek - finanszírozási okok miatt - szabotálják majd a rendelkezés végrehajtását. Ezt mondta a nyelvvizsgához kötött felvételiről a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke. Salusinszky András a Magyar Hírlapnak azt mondta, demográfiai okokból csökken a jelentkezők száma, 100-105 ezer tanuló felvételizik felsőoktatási intézménybe.