szerző:
Eduline

Olvasott szöveg értése, hallás utáni szövegértés, írásbeli szövegalkotás, beszédkészség, nyelvhelyesség – sokáig e képességek ellenőrzéséből állt össze a legtöbb B2-es szintű, általános nyelvvizsga. Mára azonban a különálló vizsgarészt képező nyelvhelyességi teszt kiszorult a fontosabb nyelvvizsgák feladatlistájából. Most azt járjuk körbe, hol nincs már, és hol van még „nyelvtan” a vizsgán. Hiszen ez is egy fontos szempont, ha szeretnéd visszakapni a nyelvvizsgadíjadat.

©

A piacvezető nyelvvizsgák nyelvhelyességi feladatai mindig szövegösszefüggésben tesztelik a nyelvismeretet, így valódi szövegértést várnak a vizsgázóktól, nem csak a gyakran a kivételekre és speciális esetekre fókuszáló nyelvtani szabályok ismeretét. Így a korábbi évekkel ellentétben valószínűleg jó bizonyítványt fog kapni például az is, aki külföldön szedte föl az adott ország nyelvét, jól és helyesen kommunikál, de tudatosan soha nem foglalkozott a nyelvtani szabályokkal bemagolásával.

Nézzük, a legnépszerűbb nyelvvizsgák esetében mire számíthatsz.

BME és TELC: maradt a nyelvtani teszt

A BME kétnyelvű és a TELC egynyelvű nyelvvizsgáján továbbra is van különálló, nyelvtani tudást ellenőrző rész. A TELC-nél a B2-es nyelvvizsga írásbelijében a maximális 180 pontból 30-at a nyelvtani és szókincstudást mérő feladatokban szerezhetsz meg. Először egy egybefüggő szövegben kell tíz feleletválasztós tesztkérdést megoldanod, majd egy másik szövegben kell megtalálnod tíz szó helyét a megadott tizenötből.

Ezeken a nyelvvizsgákon használhattok szótárt: tippeket is adunk a keresgéléshez

Használhattok-e szótárt a legnépszerűbb nyelvvizsgákon? Túlzásba lehet-e vinni a szótárazást az írásbelin, és hogyan lehet expressz sebességgel kikeresni az ismeretlen kifejezéseket? Utánajártunk. A szótár mindig is fontos nyelvtanulási és szókincsbővítési eszköz volt, a nyelvvizsgaközpontok azonban - alighanem a nyelvtanulók nagy bánatára - sokáig nem bólintottak rá arra, hogy a vizsgázók minden vizsgarészben használják.

A BME kétnyelvű nyelvvizsgáján is két feladattal mérik a nyelvismeretedet: először egy lyukas szöveget egészítesz ki, majd tesztfeladatokat oldasz meg. A jó válaszokkal 45 perc alatt összesen 25 pontot szerezhetsz.

Euroexam: már rég nincs nyelvtanmérés

Az Euroexam vizsgáin 2013 óta nincs nyelvhelyesség- és szókincsmérés, az írásbelin és a szóbelin csak a négy alapkészséget mérik, a vizsga ettől is rövidebb (az egynyelvű 155 perces). Persze ez nem azt jelenti, hogy ha Euroexam nyelvvizsgára jelentkezel, félreteheted a nyelvkönyveket, és a szókincsedet vagy a nyelvtani tudásodat sem kell fejlesztened, hiszen a nyelvhelyességet és a szókincset az íráskészség és a beszédkészség részben mérik, hiszen a nyelvhelyesség a kommunikáció, az üzenet érthető átadása szempontjából természetesen fontos. Ezért az Euroexam felkészítő anyagai közt ma is megtalálhatók hasznos nyelvtani és szókincs szintfelmérő, gyakorló feladatok.

Origó: eltűnt a rettegett teszt, de…

Az Origó hírhedt ötven elemből álló feladatválasztós nyelvtani tesztjétől alighanem az összes nyelvvizsgázó tartott, hiszen csak a nyelvtan ismeretére épített, szövegkörnyezet nélkül. Bár ezt az elemet 2016-ban kivették az írásbeli feladatsorból, a nyelvtani és a szókincsbeli tudás mérése mégsem tűnt el a vizsgából, csak éppen az olvasott szöveg értését mérő részben kapott helyet.

Az olvasásértés rész második feladatában egy lyukas szövegbe kell szavakat, szókapcsolatokat behelyezned. Ennek megoldásához azonban nem az olvasásértési készségedre van szükséged. Sokkal inkább a nyelvtani tudásodra, szókincsedre. Ennek oka, hogy a hiányzó kifejezéseket elsősorban a szókincsbeli és nyelvtani megfelelés alapján kell behelyezned, vagyis a nyelvtani szabályok ismerete nélkül nem tudod megszerezni a maximális pontszámot.

Felkészültél? Visszakaphatod a nyelvvizsgád árát

Akármelyik nyelvvizsgaközpontban futsz is neki a nyelvvizsgának, a felkészülésen most talán még több múlik, mint eddig: ha ugyanis még nem múltál el 35 éves, és megszerzed a nyelvvizsga-bizonyítványt, visszaigényelheted a vizsgadíjat. Erről bővebben itt olvashatsz:

Megvannak a részletek: így kaphatjátok vissza a sikeres nyelvvizsga díját

Most már mindent tudunk a sikeres nyelvvizsga díjának visszaigényléséről! A legfontosabb: azok is visszakaphatják komplex, szóbeli vagy írásbeli vizsgájuk díját, akik korábban már szereztek nyelvvizsga-bizonyítványt. A részletekről az Euroexam szakembereit kérdeztük. Kik kaphatják vissza a nyelvvizsgák díját 2018-tól? A legfontosabb, sok nyelvtanulót érintő szabály: nemcsak azok kaphatják vissza a 2018.

Hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es nyelvvizsgákon?

Nem kell tovább halogatni nyelvvizsgát, a tavaszi vizsgaidőszakban már próbálkozhatsz is. Ha sikerül, az állam visszatéríti a vizsgadíjat. Lássuk, hány feladat van a legnépszerűbb B2-es vizsgákon, és mennyi idő alatt lehetsz túl rajtuk. Ha kezdő vizsgázó vagy, jó választás lehet az Euroexam egynyelvű, mindössze 155 perces vizsgája.