szerző:
Eduline

Fülhallgató a fejre, toll a kézbe - ha alaposan felkészülsz, nem lehet problémád a nyelvvizsga hallás utáni szövegértést mérő részével. De hogyan érdemes készülni ezekre a feladatokra a nyelvvizsga előtt? Hol találsz ingyenes teszteket, milyen külföldi oldalakat érdemes megnézni, és mire jó a próbavizsga? Utánajártunk.

1. Hírportálok videói: nézz és hallgass

Az egyik legegyszerűbb módszer a hírportálok böngészése - kattints a rövid, napi videós összefoglalókra reggel és este, és hallgasd meg az adott hírblokkot három-négy alkalommal. Ha csak napi tíz percet szánsz egy BBC-s vagy ZDF-es anyagra, máris növelheted a magabiztosságodat. Válaszd ki azokat a témákat, amelyek érdekelnek - például zene, sport, környezetvédelem, filmek -, de ha könnyedebb tartalomra vágysz, akár a külföldi pletykaoldalakat, amelyeken szintén számos videós tartalmat találsz.

+1 tipp: ha szeretnéd összekötni a kellemeset a hasznossal, és a videós hírösszefoglalók után szívesen töltenél egy kis időt a kedvenc sorozatoddal, a szinkronizált helyett válaszd az eredeti változatot, akár felirattal, akár felirat nélkül.

©

2. Ne hagyd abba a gyakorlást

A legfontosabb tanács: naponta gyakorolj a nyelvvizsgára. Töltsd le a hanganyagokat és az azokhoz tartozó vizsgafeladatokat, és megadott idő alatt próbáld megoldani azokat - pont úgy, mint ha a vizsgán ülnél. Ennek a nyelvvizsgarésznek a feladatai a hallás utáni megértés több típusát tesztelik, így felkészüléskor ezeket a készségeket célzottan érdemes fejleszteni hasonló szövegek és feladatok gyakorlásával.

+1 tipp: az Euroexam oldalán például (ingyenes regisztráció után) elérheted az e-learning vizsgafelkészítő kurzusokat, amelyekben nemcsak vizsgafeladatokat találsz, hanem ráhangoló gyakorlatokat is, amelyek a hallásértést fejlesztik. Ha komplex "edzéstervet" szeretnél kapni, nézd meg ezeket az anyagokat - így összehangolhatod a folyamatos készségfejlesztést a direkt vizsgafelkészüléssel.

3. Hanganyagok angolosoknak

Az Euroexam vizsgafelkészítői tippjei szerint akár B2-es, akár C1-es nyelvvizsgára készülsz, az egyik leggazdagabb és legjobban feldolgozott hanganyaggyűjteményt a BBC Learning English aloldalain találod. A 6 Minute English menüpontjában például hatperces, mindenféle témájú hanganyagokat hallgathatsz meg, amelyekhez szómagyarázatokat is kapsz. Már csak azért is érdemes (többek között) ezekkel gyakorolni, mert a nyelvvizsgán sem videókkal, hanem hanganyagokkal mérik majd a hallásértésedet.

A Words in the News oldalon rövid, körülbelül kétperces videókat nézhetsz meg, ezek az aktuális hírek rövidített és egyszerűsített változatai, alapos szómagyarázatokkal. A News Report menüpontok hétköznapi témájú, párbeszédes videóival is érdemes gyakorolni.

A BBC Learning English oldala, sok hasznos anyaggal

+1 tipp: érdemes ellátogatni a Randall's ESL Cyber Listening Lab honlapjára is, ahol a medium és difficult nehézségű audiók közül érdemes választani, mindenképpen olyan témájút, ami érdekes a számodra.

4. Hanganyagok németeseknek

Az Euroexam szakértői elsősorban a Deutsche Welle oldalát ajánlják, amelynek „Deutsch lernen” menüjében szinteknek - B1, B2, C1 - megfelelő válogatott anyagokat érhetsz el, természetesen ingyen.

A rovatban az aktuális, rövid cikkek mellett egynyelvű glossza található, néhány szövegértési és nyelvtani feladattal, ezen felül az anyanyelvi beszélők által felolvasott szövegek letölthetőek mp3 formátumban is. Tanács: ha a hanganyagnak van leirata, azt ne nézzétek az anyag meghallgatásakor, csak a legvégén (ha vannak benne olyan elemek, amelyeket nem ismertek, ezért például ki kell keresnetek a szótárból). További hasznos része a Deutsche Welle oldalának a lassan bemondott hírek rovata, amely B2 és B2 szintekre készülőknek is hasznos lehet.

+1 tipp: hasznos oldal a DeutschLern.net is, amelynek használata szintén ingyenes, de ellentétben a Deutsche Welle honlapjával, regisztrációhoz kötött.

5. Menj el egy próbanyelvvizsgára

Ha már hónapokkal a nyelvvizsga előtt szeretnéd megtudni, hogy hol tartasz az adott pillanatban, mely képességeidet kell még erősíteni, menj el egy próbavizsgára - így bőven marad időd a további gyakorlásra, fejlődésre, akár az írásbeli, akár a szóbeli részről legyen szó. Fontos: otthoni gyakorlás során nem mindig tartjuk be az időkereteket, viszont a próbanyelvvizsgán a felügyelők figyelnek erre, ettől a próbálkozás sokkal életszerűbb lesz, jobban igazodik a valós vizsgakörülményekhez.

A próbavizsga legfontosabb előnye, hogy azonnal megismered az eredményét, amit egyes vizsgaközpontok - például az Euroexam - azzal is kiegészítenek, hogy tapasztalt vizsgáztatóik az elért eredmények fényében részletes visszajelzést adnak helyben, vagy az eseményt követően e-mailben, így a próbálkozók hiteles képet kapnak erősségeikkel és további fejlesztésre szoruló készségeikkel kapcsolatban. Még mire jó a próbanyelvvizsga, és hol lehet rá jelentkezni? Olvasd el cikkünket.

Itt vannak a legfontosabb infók a nyelvvizsgákról: nyelvtani teszt, szótárhasználat, feladatok

Az elmúlt hónapokban rengeteg infót gyűjtöttünk össze azoknak, akik éppen a nyelvvizsgára készülnek, vagy még csak most keresik a legszimpatikusabb nyelvvizsgaközpontot. Íme, a legfontosabb cikkek egy helyen. Hány feladatot kell megoldani a nyelvvizsgán? A rövid válasz: attól függ, melyik nyelvvizsgát választjátok.