szerző:
Nagy Barnabás

Több nagy nyelviskola is komoly kedvezményeket hirdet azok számára, akik júniusban kezdődő kurzusra iratkoznak be, és ez nem véletlen. Utánanéztünk, miben más a nyári időszakban nyelvet tanulni, és kiknek éri meg igazán ilyenkor jelentkezni egy-egy kurzusra.

©

Sok pénzt spórolhat az, aki hajlandó a nyarát áldozni egy nyelvtanfolyamért, legalábbis ez derül ki a nagyobb nyelviskolák kínálataiból. Egy nagyjából 100 órás általános angol tanfolyam, normál intenzitással, tehát heti 2x3 órában 70-80 ezer forintért érhető el a legnépszerűbb nyelviskoláknál. Ezek egyes helyeken júniusban akár 40-50 ezer forintos áron is elérhetők.

Az engedményeknek oka van, hiszen ahogy Salusinszky Andrástól, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) alelnökétől megtudtuk, a tavaszi-nyári időszakra megfogyatkoznak a tanulók.

Főleg a felnőttek maradnak ki, így az általuk inkább látogatott péntek délutáni és hétvégi tanfolyamok ritkulnak, ezután legkorábban ősszel, majd az újévi fogadalmaknak köszönhetően januárban van fellendülés a piacon. Így a nyelviskoláknak ezek a hónapok jelentik a főszezont, így természetesen ezekben az időszakokban érhető el a legkevesebb kedvezmény.

A jövőben tényleg nem lesz szükség nyelvtanulásra? Mit érnek az élő tolmácsprogramok?

A felnőttekkel szemben a közoktatásban tanuló diákok száma megnő nyári szünetben, így a mostani akciók is főleg az általános- és középiskolásokat érhetik el. „A középiskolások nagy számban karbantartani, valamint továbbfejleszteni szeretnék a nyelvtudásukat, de van aki egy új nyelvet tanulna. Iskoláink egy kicsit változtatnak a tematikájukon, a korosztályoknak megfelelő tananyagokkal készülnek, hogy a hallgatók érdeklődésének azok megfeleljenek. Általában fiatal vagy fiatalos kollégák igyekszenek feldobni az önszorgalomból nyáron tanulni vágyó középiskolás tanulókkal benépesült órákat. A NYESZE tagiskolái közül sokan egész napos nyelvi napközis táborokat is szerveznek délutáni programokkal a kisebbek számára” – tudtuk meg Salusinszkytól.

A közoktatásban tanulókon kívül a felsőoktatásba járók is gyakran választják a nyári tanfolyamokat, ők a diplomához szükséges nyelvvizsgát kívánják abszolválni egy intenzív felkészítővel. A nyelvvizsgákat is lebonyolító iskolák gyakran kínálják csomagban a vizsgát és az arra felkészítő kurzust, így olcsóbban ki lehet jönni belőle, mintha külön-külön kéne befizetni a vonatkozó díjakat.

Tapasztalataink szerint csak az óraszám döntő az árban, az intenzitás nem, így nagyjából ugyanannyiért érhetők el ezek a tanfolyamok, mint a fent említett normál kurzusok. Ezek általában 2-3 hetes tanfolyamok heti 20 órában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!