szerző:
Eduline

Még mindig nem lehet tudni, pontosan mikor indulnak a diplomamentő program ingyenes nyelvtanfolyamai - a túljelentkezés már április elején kétszeres volt.

©

A csúszás oka az, hogy a tanfolyamokat indító intézmények kiválasztása még nem zárult le - írja a Metropol. Több nyelviskolából jelezték, hogy a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) visszajelzéséig nem készülnek a tanfolyamok indítására, az egyik nyelviskola munkatársa szerint tanácstalanság és információhiány jellemzi a helyzetet.

A hárommilliárd forintos programot  eleve késve indították el. A nyelviskoláknak kiírt pályázat hemzsegett a szakmai hibáktól: összekeveredett a vizsgáztatási és vizsgaszervezési jogosultság, túl korai határidőhöz kötötték a tanulók nyelvvizsgájának bemutatását, ráadásul eredetileg csak olyan iskolák pályázhattak volna, amelyek egy-egy régió több városában indítanak képzést. Ezzel pedig gyakorlatilag kizárták volna a kisebb, de jó minőségű oktatást nyújtó nyelviskolákat. A kiírást emiatt több ponton módosították, és a pályázati határidőt is kitolták.

Legalább kétszeres a túljelentkezés

A diplomamentő programra azok jelentkezhetnek, akik már befejezték az egyetemet vagy főiskolát, de diplomájukat nem vehetik át, mert nem szereztek nyelvvizsgát. A résztvevőknek eredetileg 2015. augusztus 15-ig kellett volna bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványt, ezt 2015. december 31-re módosították.

Amennyiben elsőre nem sikerül a nyelvvizsga, még két alkalommal kell próbálkozni, a vizsga költségeit viszont nem állja a program, csak a bejelentett álláskeresők első vizsgáját fedezik. Akik nem szerzik meg a nyelvvizsgát a határidőig, azoknak vissza kell fizetniük a képzési díj felét, ez akár 150 ezer forint is lehet. A diplomamentő feltételeiről itt olvashattok részletesen.

A diplomamentő programra márciusban indult meg a regisztráció és az előzetes igényfelmérés - ez még nem a jelentkezés, és nem is feltétele a későbbi részvételnek. A nagy érdeklődés miatt - az eredeti, április 4-i határidőig több mint 20 ezren regisztráltak az OFA honlapján, miközben összesen 10 ezer ember képzését vállalja a program - Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) április 14-re módosította a regisztráció határidejét. Ez azt jelenti, hogy már akkor kétszeres volt a túljelentkezés.

A tanfolyamokra külön pályázatot fognak kiírni, így még azok is jelentkezhetnek az ingyenes tanfolyamokra, akik eddig nem tették meg. Ez viszont csak akkor indul el, ha lezárult a nyelviskolák kiválasztása.

A diplomamentő programról szóló cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!