szerző:
Eduline

Fábián Sára négy éve, 20 éves korában alapította az Amigos a Gyerekekért Alapítványt, ami ma már több mint 80 taggal működik.

©

Négy éve, 20 éves korában alapította az Amigos a Gyerekekért Alapítványt, amelynek egyetemista tagjai hat kórházban, heti rendszerességgel betegeskedő gyerekeknek oktatnak nyelveket, korrepetálják őket, vagy csak kézműveskednek, barátkoznak velük. Olyan közösséget épített, aminek minden tagja örömmel jár a beteg gyerekek közé - írja az Index.

Elsőéves egyetemista volt, amikor elkezdte az Amigos szervezését, és annyira sikeres volt, hogy ma már nyolcvan egyetemista jár öt magyarországi kórházba nyelvet tanítani vagy csak játszani az éppen bent fekvő gyerekekkel. Az Amigók nagyon jó kapcsolatban vannak a kórházi pedagógusokkal.

Az Amigók nem tanárok - írja az oldal - inkább nagytestvérek, akik korrepetálják a gyerekeket. Sára és a barátai – ezért is Amigos a nevünk – tízen kezdték 2014 őszén, most nyolcvanan vannak és hat kórházba járnak: az 1. számú és a 2. számú (vagy másik nevén Tűzoltó utcai) gyerekklinikára, a Szent László kórházba, a Bethesdába, az Ilka utcai klinikára és a szegedi klinikára. Van ahová csak hetente egyszer, de van, ahová háromszor.

Ezzel az alkalmazással teljesen ingyen tanulhattok nyelvet

Ha angolul tanultok, akkor ez az alkalmazás a hasznotokra lehet, méghozzá teljesen ingyen. Nehezen mennek a szavak és szükségetek lenne egy kis szókincsbővítésre? Akkor ezzel az alkalmazással mindenképp meg kell ismerkednetek. Memrise A Memrise milliók kedvence, ez az alkalmazás tökéletes például szavak, kifejezések, vissza-visszatérő mondatok tanulására - kissé szájbarágós, de lealább hatékony.

Összetett felvételi folyamat végén lehet valaki Amigo, és kezdhet gyerekekhez járni a kórházakba. Fontos feltétel, hogy az Amigo egyetemista legyen, mert abban hisznek, hogy aki elkötelezett és megbízható, abból lesz kiváló Amigo. Sőt, a megbízhatóság a legfőbb értékük, mondja Sára: még nem volt olyan nap, hogy azt mondták a gyerekeknek a kórházban, hogy jövő héten mennek, és ne lettek volna ott.

A csapatban nem csak lányok vannak, 30-40 százalékuk egyetemista fiú. Bár a gyerekekkel való foglalkozás talán jobban megmozgatja a nőket, de szerencsére nagyon sok fiút is elért az Amigos küldetése, mondja Sára. 

Az Amigos két évig szinte forrás nélkül működött, de aztán mióta alapítvánnyá alakultak, cégek, pályázatok és magánszemélyek is támogatják a munkájukat.

Áttörés az idegennyelv-oktatásban: így lehet ingyen, mégis hatékonyan tanulni

"Számomra nagyon felszabadító a gondolat, hogy nem kell nyelvórákra járnom, a saját tempómban tanulhatom a nyelveket bárhol, bármikor, és ehhez nincs más dolgom, csak használni az internetet. Arról nem is beszélve, hogy nem kevés pénzt takarítok meg" - mondta Rácsai Dávid norvégnyelv-tanár, aki szerint első ránézésre nehéznek tűnhet az online tanulás, de "egyes kurzusok esetében ugyanazt kapjuk, mintha elmennénk egy nyelvtanárhoz, csak gyorsabb, átgondoltabb, strukúráltabb és olcsóbb".