Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A középiskolában nem készítenek fel a középfokú nyelvvizsgára

4

A gimisek elismerik, hogy csak különórákkal sikerülhet az érettségi előtti középfokú nyelvvizsga, ennek ellenére sem bánják, hogy 2020-tól kötelező lesz a felvételihez - legalábbis ez derül ki a SZIE felméréséből.

Forrás: pixabay.com

A diákok is elismerik, hogy nem lehet középfokú nyelvvizsgához elegendő nyelvtudást megszerezni a középiskolákban - ez derül ki a Szent István Egyetem nem reprezentatív felméréséből.

hirdetés
hirdetés

Ennek ellenére, a megkérdezettek többésge helyesnek tartja, hogy a jelenlegi elsősök számára már kötelező lesz legalább egy középfokú nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez.

A diákok kétharmada szerint az iskolai nyelvoktatás nem elegendő arra, hogy középfokú nyelvvizsgáig vagy emelt szintű nyelvi érettségiig juttassa el őket. Nagyon sokan ezért magántanárhoz és/vagy nyelviskolába jártak, járnak - állapítja meg a felmérés.

Az egyetem az Educatio kiállításon, illetve a gödöllői Török Ignác Gimnázium és a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakgimnázium diákjai közt végezte el a felmérést.

Nemrég az alapvető jogok biztosa is megszólalt a felsőoktatási felvételhez 2020-tól kötelező középfokú nyelvvizsgák ügyében. Székely László szerint a rendelet alapjogi aggályokat vet fel, mert a középfokú oktatás nem adja át a középfokú nyelvvizsga feltételéhez szükséges tudást.

hirdetés

Hozzászólások (4)

HÁT MINDIG A KISEBB OSZTÁLY JÁRJA-TA (SZIVJA MEG !) MERT PÉNZ BESZÉL KUTYA ÚGAT SAJNÓS .KEVESEN JÁRNAK A ,, BECSÜLET ÚTJÁN MA MÁR!

Belga és a csokoládé

Nálunk a német oktatás nagyon színvonalas és kreatív: nem jön be a tanár. Akinek meg van nyelvvizsgája, az magántanárral tanulta meg mindazt, amit az iskolában kellett volna. Éljen a magyar oktatás!

Pál Béla

Nem ártana a cikket kiegészíteni azzal, hogy a kerettantervek a középiskola utolsó évfolyamára a B1 szint elérését tűzik ki. Tehát nem kérhető számon, miért nem készít fel a középiskola a B2 szintre (középfokú nyelvvizsga). az érettésgi is ezt a (B1) szintet kéri számon. Azon lehet vitatkozni, hogy miért kell a felsőoktatáshoz magasabb, mint a középiskola kimeneti szintje, azonban nem árt emlékezni arra, hogy a középiskolának elsődleges célja nem a felsőoktatásba való belépés garantálása. Természetesen vannak gimnáziumok, amelyek magasabb célok (B2, C1) elérését várják fel. Mondom, lehet erről vitatkozni, hogy méltányos-e ez így, de a mostani állapot önmagában nem ellentmondásos.

Anna117

Mekkora hatalmas kamu! Mit ismernek el és kik? Nem elegendő a középiskolai nyelvoktatás a nyelvvizsgához, de elismerik, hogy az ebben a formában bevezetett kötelező nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez helyes? Már ez is egy hatalmas logikai bukfenc. Szerintem nem ismerik el, csak egy borzasztó kamuzásnak vagyunk a tanúi Helyes, hogy különórákat kell hozzá venni a szülők pénzén? Kiket kérdeztek meg? 1. Senkit, csak a hasukra csaptak egy nagyot! 2. Mindegy mit mondtak, akkor is ezt az eredményt hozták ki belőle. 3. A gazdagok gyerekeit, akiknek így nem lesz konkurencia a felsőoktatási felvételin. 4. Csak annak a véleménye számított bele a kamu kutatásba, akinek ez volt a véleménye. Egyébkén nem ez a véleményük, sem a gyerekeknek, sem a szülőknek, miért is lenne ez.Ha befizetjük az adónkat a közoktatásra, akkor a közoktatásban kapjanak annyit a gyerekeink, hogy az megfelelő és elegendő legyen az átlagos gyereknek is. Igazságtalan is a dolog, de a seggnyalók majd mindig, mindenre bólogatni fognak, meg a kamukutatásokat lobogtatják.

Új hozzászólásFelsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X