Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diploma nyelvvizsga nélkül: itt vannak a pontos szabályok

30

Péntek este - sokszori módosítás után - elfogadta a parlament az új felsőoktatási törvényt, ezzel végre egyértelművé váltak a nyelvvizsga-amnesztia szabályai is - összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

1. Mi az a nyelvvizsga-amnesztia?

hirdetés
hirdetés

A nyelvvizsga-amnesztia egy átmeneti engedmény, amelyet az országgyűlés oktatási bizottsága javasolt azért, mert több tízezer volt hallgató diplomája halmozódik az egyetemeken és főiskolákon, a végzettek ugyanis még nem szereztek nyelvvizsgát, emiatt nem tudták átvenni az oklevelüket. 2013 és 2016 között ők nyelvvizsga nélkül is megkaphatnák a diplomájukat.

2. Kire vonatkozik az átmeneti engedmény?

Azokra, akik 2013-ig államvizsgáznak, de az abszolválást követő három évben nem tudják bemutatni a nyelvvizsga-bizonyítványukat.

3. Kell-e valamilyen nyelvi vizsga a diplomához?

Bár az eredeti tervben az állt, hogy nyelvvizsga és nyelvtudás nélkül is megkapják diplomájukat a 2013-ig államvizsgázó hallgatók, a nemzetierőforrás-miniszter javaslatára a felsőoktatási törvény elfogadása előtti utolsó percben bekeményítettek. Csak az veheti át az nyelvvizsga nélkül az oklevelet, aki a felsőoktatási intézménye saját, belső szervezésű nyelvi vizsgáján megfelelően teljesít. A vizsgák szintjéről még semmit nem lehet tudni.

4. Minden egyetemre és főiskolára vonatkozik az új szabály?

Nem, az egyetemek és főiskolák szenátusa dönti el, alkalmazza-e az átmeneti engedményt. A vezető egyetemeken nagy valószínűséggel nem fognak rábólintani a nyelvvizsga-amnesztiára, ezekben az intézményekben ugyanis olyan magasak a ponthatárok, hogy eddig is csak nyelvtudással lehetett bekerülni a legnépszerűbb szakokra.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (30) , melyek közül a legfrissebbek:

Chenson51

Szeretném megkérdezni, ebben a zavaros nyelvvizsga helyzetben, hogy an lehet elöször is, abszolutóriummal elhelyezkedni, a módositott rendelkezések szerint. A másik kérdésem az lenne, ha 2013- Januárjában végeztem, megkaphatom a diplomám, 2016-ban? A másik problémám a könnyitett nyelvvizsga jelenleg éeltben van-e még az Egyetemeken- Válaszokat előre is köszönöm

Sztankovits Katalin

Tudvalevőleg, és saját tapasztalatom, hogy a nyelvi képzés igen gyenge ebben az országban (tisztelet a kivételnek, de a nagy átlag nem a kivételbe tartozik). Látom ezt az általános iskolákban, látom ezt középiskolás diákok "eredményein és nyelvi képességein" - látom ezt nyelviskolákba járó felnőtteknél. Nagyon sok tankönyv amit használnak, gyenge színvonalú. Sok embernek nincs is önbizalma a nyelvtanuláshoz, sok rossz tapasztalat vagy annak "híre" miatt. SZámomra az a kérdés, ha a nyelvtanulási körülményeket nem javítjuk, hogyan várják el a sikeres nyelvtanulást? Pl, miért nem adnak kedvezményt nyelvtanuláshoz olyanoknak akiknek a diplomához kell? mert a nyelvtanulás drága mulatság, a ráforditott időről nem is beszélve. Középfokú nyelvvizsgához min. 2 év tanulás kell de az sem biztos, ez mindenkinek elegendő. Valóban jó lenne minél több olyan ember az országban aki beszélne nyelveket, de nem kötném ennek meglétét a diplomához. Vsgy csak egyes szakoknál. Pl egy orvos vagy gazdasági vagy pénzügyi szakember igenis tudjon egy nyelvet (saját vélemény), de pl egy óvónőnek, vagy alsótagozatos tanitónak, na vajon minek ? vagy egy védőnőnek? és röhej, h egyes felsőoktatási intézményekben nincs normális nyelvoktatás. Szerintem is úgy lenne jó, ha X év felettiektől nem követelnék meg. Bonyolult a helyzet, de szerintem aki pl Angliában szerez felsőfokú végzettséget, ott se követelmény h pl franciából nyelvvizsgázzon. És bizony, a nyelvvizsga papir nem jelent sokat, mert engem is keresett már meg középfokú nyelvvizsgával rendelkező ember azzal, hogy legyek szives leforditani neki az önéletrajzát angolra mert neki a nyelvvizsga mellett se megy! (nem forditottam le)
Felháboritónak tartom az egész dolgot, megoldást nem kinál csak követel egy sokszor ésszerütlen dolgot.

Varus

Sziasztok!

Nekem nem volt problémám a középfokú nyelvvizsga szóbeli részével (német nyelv), az egyből meglett, a határozott fellépés sokat számít!:))
Viszont az írásbeli feladatokhoz valahogy nincs logikám, a tanárom azt mondta, meg se próbáljam...
A korábbi két diplomámhoz még épp nem kellett nyelvvizsgát bemutatni, de ezt a harmadik fősulinál nem úsztam meg.

Szalay Attila

Sziasztok sorstársak.
Én 2005-ben államvizsgáztam agrár vonalon ( először ). Az átlagom egyik félévben sem volt 4,22 alatt, az államvizsgám is kiváló minősítésű lett. Mindezt úgy követtem el, hogy folyamatosan dolgoztam, nem ritkán 12-14 órákat. Neveltem 3 gyereket és még építkeztem is. Ezek után elvégeztem még egy szakot, szintén hasonló eredménnyel. A főiskolán eleve nem volt idegen nyelvi lektorátus, de ha lett volna se értem volna vele sokat, mivel levelezőn nem kaptunk volna megfelelő képzést. 1969-es vagyok, vagyis könnyen kiszámítható, hogy nálunk az orosz volt a csapásirány. A színvonalat nem is szeretném ecsetelni.
Sajnos a nyelvek iránt nincs semmi érzékem, hiába próbáltam tanulni, nem ment. Aztán se pénzem, se energiám nem volt erre, így elmaradt a nyelvvizsga. Igazából nem is értem, hogy mi köze van az ember szaktudásának ahhoz, hogy van-e nyelvvizsgája ( mert ugye a nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással ).
Azt mondták, hogy amnesztiát kapunk, de a végén " bekeményítettek ", vagyis kell tenni a főiskolán egy kurzust, vizsgával. Kérdem én, hogyan? 240 km-re lakom a főiskolától, dolgozom, nevelem a gyerekeimet. Igaz is. A nagy 20 éves, főiskolás és a középiskolában már intenzíven tanult angolt. Az ikrek pedig 2 nyelvet tanulnak a gimiben, amiből az angolt intenzíven, a spanyolt pedig most kezdték.
Igaz is, az angol diplomásoknak hány nyelvvizsgát kell bemutatniuk, nem tudja valaki?
Na ez az én történetem

dami9240

frodourfi!
Én az anyanyelvemből (jelnyelvből) tettem le sikeres B1/3 szintű vizsgát. Ez nekem csak 20500Ft-omba került és ebben már a vizsgadíj is benne volt és ez egyáltalán nem vicc.

szalokia

Sziasztok!
Én mindenki álláspontját próbálom megérteni, de sok hozzászólásban az ismerős magyar mentalitás köszön vissza: ha nekem "szar", legyen másnak is az.
Valóban jó dolog idegen nyelven beszélni, de csak azért időt, pénzt, energiát áldozni rá, hogy legyen egy újabb papír a fiókomban,azt nem tartom túl okos dolognak.
Sajnos nem jó a nyelvérzékem és a rendszerváltás utáni nyelvtanárok sem javítottak ezen, mikor közölték velük, hogy mindent taníthatnak csak oroszt nem.
Jelenleg a harmadik diplomámat nem vehetem át nyelvvizsga hiányában. Két főiskolai diplomám van, tanítói és gyógypedagógusi. Ide még jó voltam nyelvvizsga nélkül is.
Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész, tanárként végeztem Pécsett. A diplomát csak egy középfokú és egy alapfokú nyelvvizsga bemutatásával kapnám meg.
Magyar gyerekeket szeretnék tanítani magyar irodalomra, ami éppen elég nehéz a mai világban. Miért kell ehhez két nyelvvizsga? Félre ne értsétek, nyelvet én is szeretnék tudni, de nem csak papíron.
Most rengeteg idővel, amit a gyerekeimtől vennék el, energiával és pénzzel, amiből egy tanárnak nincs túl sok , tudnék nyelvvizsgát szerezni.
Angol szakos kollégám szerint fél év múlva ugyanezen a szinten lennék, mert nem gyakorlom a nyelvet napi rendszerességgel.
Én ezt nem vállalom. Lovárit és eszperantót pedig már csak büszkeségből sem tanulok, ha ugyanannyi erővel más tanítás-tanulással kapcsolatos dolgot tanulhatnék magyarul.
Kövezzenek meg, de úgy gondolom nyelvvizsga nélkül is lehetel jó " magyar" tanár!!!

Molnár László

Szerintem aki azt állítja magáról, hogy tényleg van nyelvtudása az nem tudom mit fél egy nyelvvizsgától(ahol esetleg kiderülne hogy csak azt hitte hogy van de mégsincs).Ha van, bizonyítsd be tegyél róla tanúbizonyságot hogy neked van igazad.Maximum itt nyűglődni a nyelvvizsga áráért lehetne 27000 forint ez a legtöbb embernek nem kevés de másért ne panaszkodjon.Ez olyan mint ha azt mondanám egy olyan embernek aki azt állítja magáról, hogy kíválóan úszik hogy mutassa meg.Akkor meg azt mondaná hogy hát... izé... aztán kiderülne hogy ha véletlenül belökném a vízbe az úszó mesterért kiabálna mert kiderülne hogy csak a szája járt és nem is tud.Lehet bebizonyítani az ellenkezőjét.

Molnár László

Szerintem meg a lovárit és az eszperantót nem kéne elfogadni.Miért olyan extra kívánság, hogy a leendő diplomásnak legyen egy középfokú nyelvvizsgája.Az angol középfokot megszerezni nem olyan nagyon nehéz ehhez nem kell nyelvzseninek lenni viszont sok szorgalomra van hozzá szükség de ez viszont nem egy olyan nagy kívánság egy diplomástól nem?Egy diplomás nem azért diplomás mert átlagos és semmi különösebb tehetsége nincs hanem éppen ellenkezőleg tehetségeseknek,okosaknak és szorgalmasaknak kell lenniük.Minőségi képzésre van szükség nem a mennyiségre hanem a minőségre kell törekedni.Használható,munkájukban szakértő diplomásokat kell képezni.

Pál Attila

"...a nemzetierőforrás-miniszter javaslatára a felsőoktatási törvény elfogadása előtti utolsó percben bekeményítettek. Csak az veheti át az nyelvvizsga nélkül az oklevelet, aki a felsőoktatási intézménye saját, belső szervezésű nyelvi vizsgáján megfelelően teljesít. A vizsgák szintjéről még semmit nem lehet tudni."
Szóval -esetleg- átvehetem, de mégis vizsgáznom kell... Hol is van ebben az amnesztia???
Képmutató dolognak tartom, hogy a diploma leértékelésével érvelnek azok, akik közül nagyon sokan szintén nyelvvizsga nélkül vették át anno a diplomájukat. A mai álláshelyek többségében sem a papír számít, hanem a valódi nyelvtudás. Tehát akinek fontos, az nem a diplomáért tanul nyelve(ke)t, s akinek a diplomához kell, az -többnyire- ügyeskedik. Az nem amortizálja a diploma értékét, ha 'kamu' bizonyítványom van? Jobb a mesterséges nyelv abszolválása, mint annak felvállalása, hogy megfelelő (szak)nyelvismeret hiányában nem rúg labdába az illető a közép- vagy felsőfokú bizonyítvánnyal rendelkezőkhöz képest?...

Gabesz

A PTE rektora azt nyilatkozta, hogy nem adják ki a diplomákat, de nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat fognak tartani, hogy a kedves ex hallgatók meg tudják szerezni a diplomához szükséges (az iskola által megálmodott vizsgán való részvétellel)nyelvvizsgát. Jelen helyzetben dolgozom napi 8 órában Pécstől 100 km-re, hogyan fogok bejárni a felkészítő kurzusra, ha nem tudok bejárni, honnan tudom majd, hogy mi is a követelmény???

Ágica

Sziasztok!

Olvasva a hozzászólásokat az igazat megvallva egy kicsit boldog vagyok, mert kezdtem azt érezni, hogy csak én vagyok ilyen buta ebben az országban, hogy nincs nyelvvizsgám. 2010-ben végeztem tanító szakon, és azóta folyamatosan tanulom az angolt, időt és pénzt nem sajnálva, és már kezd egy kicsit elegem lenni, hogy hordom a tanároknak a pénzt és nem tudok elmenni nyelvvizsgázni!:(
Miért kell egy tanítónak közép C nyelvvizsga, amikor szegény falusi gyerekeket még a helyes magyar beszédre is nehéz megtanítani!Persze azért hozzáteszem, hogy eszem ágában sincs kimenni külföldre és a nyelvet sem akarom és nem is fogom használni itthon sem!:(
Ja, és persze tegyem össze a két kezem, hogy nem a munkanélküli segélyből kell a nyelvtanárt fizetnem, hanem diploma nélkül, érettségizett bérért dolgozhatok!
Nekem a diploma a lényeg, nem a nyelvvizsga!

Vörös Viktor

Az a baj,hogy szerintem inkább járna,mint nem.Ezek szerint egy nyelvizsga többet ér,mint egy diploma!Sajnos azok sorsáról,akiknek kéne a diploma,de nincs nyelvizsgájuk olyanok fognak dönteni,akiknek már van nyelvizsgájuk!Innentől nem lehet a dolog objektív,a döntés pedig csak arra megy,hogy a volt hallgatóktól is beszedjenek még egy kis lóvét az intézmények!Bódis Úr meg inkább hallgasson,mert szerintem jobban csorbítja egy intézmény hírnevét,hogy halomra lövi egy elmebeteg hallgatójuk a sorstársait,minthogy odaadnák az érintetteknek a diplomát!

Cukorborsó

Hmmmm egy kicsit viccesnek találom,hogy egy nivósabb egyetem mint pl a Corvinus elfogadta ezt a dolgod de egy "szar*s" egri főiskola meg nem!!!!!!!!!???tiszta vicc!hát pedig ez volt az utolsó reményem!!:(

lencsi28

Én 2007-ben államvizsgáztam,már a főiskola alatt is ebben a szakmában dolgoztam, majd elvégzése után sem jelentett gondot egyik munkáltatómnak sem, hogy nincs meg a diplomám a nyelvvizsga hiánya miatt.A szakmai tudásomat mindenhol elismerték, még főiskolai tanulóm is volt. Fizetésben szintén annyit kaptam mint a diplomások. Többször elkezdtem az angolt tanulni, majd többször abba is hagytam különböző okok miatt. Megjegyzem nem ment rosszul, de bevallom nem szeretek nyelvet tanulni és miután nem is használtam, elkopott az addigi tudásom,a kihagyások után elölről kellett kezdeni állandóan. Mivel semmi nem motivál, hogy tanuljam, nyaraláshoz és hétköznapi élethez szükséges szinten pedig tudok, úgy döntöttem, hogy hagyom a témát pihenni, és nem tömöm a nyelvtanárok zsebét tovább. Közben eljutottam oda, hogy már nem is szeretnék abban a szakmában dolgozni amit végeztem,inkább megtanulok egy másikat. Szóval ha kiadják a diplomát nyelvvizsga hiányában, akkor örömködünk, ha nem, akkor úgy marad.Több időt és pénzt nem fektetek olyanba amivel csak kínzom magam, mert nem élvezem.Szerencsére nem ezen múlik az életem:-)

Ju_dit

Úgy látom elég sokunkat érint ez a nyelvvizsga kérdés. Volt egy idő, amikor az volt, hogy "ha a beiratkozás évében betölti a hallgató a 40. évét, akkor megkaphatja a diplomáját" Persze erre is volt egy konkrét időszak megadva, nevezetesen a 2003ban kezdett hallgatókra vonatkozóan olyan kitérő, hogy ezekre a hallgatókra az is vonatkozik, ha a záró vizsga évében betölti a 40. évét akkor átveheti a diplomáját!
Úgy látszik, hogy minden ilyen kis kitérő, változás vonatkozik valakikre! Tehát akik 2003-ban kezdtek és 2007-ben végeztek, nyilván voltak olyan hallgatók, akikre név nélkül hozták a kormányrendeletet, bizonyos időszakra! Ez most sincs másként! Ez az új törvényt sem az egyszerű hallgató kedvéért hozták, éppen úgy mint ly-j alkalmazását!
Milyen érdekes dolgok ezek! Van olyan főiskola, egyetem, aki kiadja a diplomát, amikor a hallgató betölti a 40. évet, van, aki már a második főiskolai vagy egyetemi végzettséggel is rendelkezik, de nyelvvizsga hiányában egyiknek sincs a birtokában. Nagyon érdekes! Ha annyira kell a nyelvvizsga, akkor nyelvvizsga nélkül miért lehet egyik felsőfokú végzettség után a másikra járni semmi hasznára? Vagyis csak az államnak van haszna rajta, mivel jellemzően ezek költségtéritéses formában történnek! Igazából én sem tudom hogy lenne igazságos! Én 2003-ban kezdtem, 2007-ben végeztem, már 40 is elmúltam, az egyetem ahová jártam messze van, tehát még ha akarnék sem tudnék bejárni a nyelvi képzésére. Plusz órára nincs pénzem, valószinű a diplomámat az egerek fogják megrágni az egyetemen. De hogy ez kinek jó? azt nem lehet tudni.

Akszel2

Simon Zoltán, üdvözöllek a diploma nélküli agrármérnökök közt! Mint alul leírtam én is így vagyok csak középfokúval.

De látom sokunkban benne van a fájdalom. És mindenki azért hallgatott eddig mert hülyének érezte magát. Ennyi hülye egy rakáson??? Ja és én is mindig 1-2 ponton csúszok. Felhívtam az Egyetemet fogalmuk sincs semmiről. De kilátásba helyezték hogy nem elég a nyelvi szigorlatom amit letettem anno. Csak akkor miért volt KÖTELEZŐ bemennem? Semmi értelme nem volt...

Zoltán Simon

2008.-ban államvizsgáztam mint agrármérnök egy vidéki kisvárosban. Szerettem amit ott tanítottak,szerettem a tanáraim és örömmel tanultam. Nem toltam semmilyen tárgyat magam előtt, nem volt uv-m – úgy érzem jól vettem az akadályokat. Aztán jött a nyelvvizsga kérdése. A diplomám átvételéhez akkor minimum egy alapfokú komplex C típusú nyelvvizsga kellett. Mivel a főiskolán nem volt nyelvi képzés így az államvizsga után álltam neki. (Mivel a szakközépikolai angol tanulmányaim a nullával egyenlőek. 4év alatt kb. 6 angolt tanító tanárom volt, rajtam kivülálló okok miatt.)
A szóbeli alapfokú angol nyelvvizsgám elsőre (1x) sikerült – még 2008.-ban!!!
Írásbelizni azóta hatszor (6x)!!!!!! voltam és hihetetlen módon mindig a bűvös 60% alatt voltam 1-2-3-4 %-al elmaradva.
Azóta eltelt 4 év és nincs meg a diplomám! Ez aggaszt, nagyon el vagyok keseredve, mert ÉN MEG AKARTAM CSINÁLNI!!! – nemcsak potya módon átvenni – mert így van értelme számomra a diplomának, ami így nemcsak egy papír.
Nemis szólva a heti 2 alkalommal – két éven keresztül - a nyelvtanár elkért tőlem minimum 5.000Ft-ot (feketén) plusz a kifizetett vizsgadíjak, felkészítő tankönyvek. És felkészülve mentem oda mert az én pénzemről volt szó. Mert én munka mellett végeztem el a főiskolát. Azóta sincs meg a diplomám, de már nem idegeskedem miatta.
Megpróbáltam és akartam, de nem tudtam megcsinálni.
Hát ez az én történetem.

Gabesz

2009-ben végeztem, az államvizsga előtt már dolgoztam, a suli alatt végig 4.5-5.0 között volt az átlagom, már előtte tanultam angolt, jártam különórára, de hiába. Úgy gondolom, hogy a választott szakmámban jó szakembernek számítok, a munkámhoz nincs szükségem nyelvtudásra, de mégis kénytelen vagyok érte küzdeni,mert Nyelvvizsga nélkül-nincs diploma- diploma nélkül nincs diplomás bér. 2009-2010 végéig inkább dolgoztam 10 órát mint kevesebbet, mellette angolra jártam, ja és mellesleg van egy férjem (akire már nem jutott energia)A rengeteg melót és a majdnem diplomámat fizették középfokú végzettségnek megfelelő béren, vezető beosztásom miatt nem voltam jogosult a délutános és éjszakai pótlékra. 78.000 ft fizetésem a rezsire volt elég. Különóra díja heti 3*1800 ft, vizsgadíj darabonként 29.000 ft + idő ráfordítás. 3 éve tanulom az angolt, kb. 8* voltam vizsgázni, szóbeli tök jó, magnó hallgatás bukta, írásbeli ha a levél jó akkor a teszt nem és fordítva. Pár pont csúszás mindig, jelenleg már meg van a szóbeli, jó érzéssel tölt el, de nincs diploma! Otthon tanárnál megírt teszt segítség nélkül 70-80%, vizsgán 57%. A tanár azt mondta már nem tud segíteni, szerencse kérdése! Nem érek kevesebbet a választott szakmámban nyelvvizsga nélkül, mint az akinek meg van. Már nem hagyom abba a tanulást mert túl sok energiát és pénzt fektettem bele, de nem tudom, hogy mikor vehetem át azt a diplomát amiért 5 évig tanultam + a 2 év felsőfokú okj- szakképzés ami azért volt, hogy felkészült legyek az egyetemi tanulmányaimra, hozzáteszem már az szakközépiskola is szakirányos volt. Nem csak be estem egy "nevesincs" iskolába.

Esztike05

Sziasztok!

Én azon kategória vagyok, akinek elsőre lett szóbelije magas százalékkal(ez volt az erősségem)és azóta 3x voltam írásbelizni...most várom az eredményt,hogy 4x-re talán sikerült az a rettegett írásbeli:(Előzőleg 2 ponton múlt a 60%-om...
Nagyon szorgalmas,időt,pénzt nem sajnáló egyén vagyok..és még mindig nincs írásbelim:(
Úgy érzem,hogy mégsem működik minden jól ami a nyelvvizsgát illeti:(
Kinek a hibája...mindenki döntse el...

Kérdésem lenne hozzátok:)
Ha esetleg az adott felsőoktatási intézmény elfogadja a "nyelvvizsga-amnesztiát" akkor nem kell kivárnom a záróvizsga utáni 3 évet?
Hanem mehetek egyből az iskolába nyelvi tesztet kitölteni?
Hm...érdekes nekem van középfokú szóbelim...akkor csak írásbeliznem kell?
Sok kérdést vet fel az adott helyzet....

Köszönöm előre is a választ:)

Esztike:)

frodourfi

Én már voltam jó párszor természetesen sikertelenül. Az időm java részét ez teszi ki, mert annak idején nem volt az iskolában olyan szintű oktatás, hogy le tudjam a nyelvvizsgát tenni. Akkor meg milyen alapon várják el, hogy teljesítsem? Pedig a szorgalmam meg van hozzá.
Ismerek két embert, háromszor találkoztam össze egymás után mindkettővel egy vizsgahelyen. Az egyik német nyelven tárgyalt üzleti partnerekkel napi szinten, a másiknak a főnöke is anyanyelvi német volt, nem tehette meg, hogy ne tudjon egész jól németül. Egyiknek se sikerült háromszor egymás után a középfokú "C" típus. Elgondolkoztam, ha nekik se sikerült, akkor nekem hogyan fog, hisz én még ott se járok. Ja meg még az, hogy egyszer úgy jöttem ki egy középfokú magnós vizsgáról, hogy a felügyelő tanár aki németes volt, megkérdezte, hogy ez közép vagy felsőfokú volt, mert elég nehéznek érezte, mondja ő, aki elvileg ért is hozzá. Irreális követelmények, irreális vizsgadíjakkal. Hol van itt igazság? Sehol!

eduline

@Nagy Éva
Arra már vonatkozik a nyelvvizsga-amnesztia, aki 2010-ben végzett - viszont csak akkor kaphatjátok meg nyelvvizsga nélkül a diplomátokat, ha:
1. az adott egyetem vagy főiskola szenátusa úgy dönt, hogy a saját hallgatóinál alkalmazza az engedményt
2. ha letesztek egy belső szervezésű nyelvi vizsgát
A részletekről azért nem lehet még tudni, mert a felsőoktatási intézmények szenátusai még nem döntöttek, és a belső nyelvi vizsgákról sincs még pontos információ (nehézségi szint, írásbeli vagy szóbeli, ki állítja össze a feladatlapot stb.)

frodourfi

Az a baj ezzel a témával szerintem, hogy mindenkinek meg van a maga igaza, aki megcsinálta a nyelvvizsgát az joggal háborog, hogy másnak miért nem kell, ill. aki meg nem bírja, az meg azért bosszankodik, hogy rengeteg pénz és idő vesz kárba és még ki tudja meddig megy ez. Közben az idő megy és egyre nehezebb ezen túllépni és azért lássuk be nem csak nyelvvizsgából áll az élet. A lényeg, hogy nem véletlenül vita tárgya ez manapság országszerte. Középiskolás koromban, amikor is elvileg ebben az időszakban kellett volna eljutni középszintre legalább egy nyelvből mindenhol. Nálunk az első három évben a nyelvoktatás nem ért semmit se, és ez szó szerint így volt, a negyedik évben kaptunk egy olyan tanárt aki valahogy normálisabban oktatta a nyelvet. Szóval négy évből, az utolsó év volt valamennyire hatékony. Szerintem valahol itt kéne a probléma gyökerét megkeresni. Sajnos az én szüleimnek se volt arra pénze, hogy amit a tanórán nem tanítanak meg azt majd külön fizetős maszekórán majd igen. Szóval szerintem az iskolai nyelvoktatást kéne valahogy megreformálni és utána kéne irreális követelményeket elvárni, a vizsgadíjakat meg legalább a felére csökkenteni.

Kondrács Zsoltné

Kedves hozzászólók!!Nagyon dühit a hozzászólásotok amit egyesek tettek!!Én család mellett,munka mellett államvizsgáztam és már három nyelvtanfolyamot végeztem el mire az idén sikerült nyelvvizsgát tennem és végre átvehetem a megérdemelt diplomámat.Aki ilyen szinten leminősíti az eszperantó és lovári nyelvvizsgát annak ajánlom próbáljon meg belőle egy közép "C"típusú nyelvvizsgát tenni majd utána minősítsen le bármilyen nyelvet,mert ennek is mint minden idegen nyelvnek megvan a maga nehézsége nekem pedig nincs szükségem a munkámhoz idegen nyelvre akinek meg van nyilván olyat fog tanulni.Az meg pláne dühít,hogy kiakarják adni nyelvvizsga nélkül is a diplomát!Igen is szenvedjen meg érte mindenki úgy ahogy én is,mert valaki még a kis ujját sem mozdítja és várja hátha megszánja majd valaki és csak úgy az ölébe hullik a diploma.Úgyhogy légysziles ne minősítsétek az eszperantó nyelvvizsgát.Akinek meg annyi pénze és ideje van nyugodtan csináljon másból nyelvvizsgát én ennek is nagyon örülök,JA ÉS ORIGÓS NYELVVIZSGÁRÓL VAN SZÓ ahol a legnehezebb!!!Üdv mindenkinek!!

Akszel

Sziasztok!

Én egy linkócinak nevezhető egyetemista voltam. 2007ben végeztem és a mai napig nem tudtam nyelvvizsgát szerezni. Eddig 4X voltam és majd mindig 1-2 ponton múlott... Már nem bosszankodom. Munka mellett tényleg eszméletlen nehéz ezt elvégezni. A nyelvtanárom szerint nem kell hozzá járnom mert nem tud segíteni már, az időkorlátokból mindig kicsúszom. Félreértés ne essen, nem magyarázom a bizit(ami nincs). Csak hihetetlen, hogy ebben az országban úgy és ott húznak le ahogy és ahol akarnak!!! 20 ezer forint/vizsga! Hülye lenne az ember készületlenül megjelenni!
Azt még hozzá teszem, hogy az egyetemen szigorlatoztam az adott nyelvből. Akkor miért nem adta meg a nyelvvizsgát??? Hisz azt állították, hogy a kettes(!) szint már középfok!!! Analóg feladatsort írtunk a nyelvvizsgázókkal!! Ja hogy abból nem folyt be pénz???!!!
Nyelvet tudni kell! Papírt szerezni róla? Ugyan már. És most köpködhetnek a nyelvtanárok, hisz nekik is bevételkiesés lenne...

Örültem!

adlerkrisz

Nem olvastam végig minden hozzászólást, és lehet, hogy valaki már írt hasonlót. Szóval, én is tisztában voltam a nyelvvizsga kötelezettséggel, amikor elkezdtem a SOTE-n tanulni, de kiderült, hogy túlméreteztem a képességeimet.Megvan az abszolutóriumom, a négy évet halasztás és uv nélkül becsülettel végig csináltam, de a nyelvvizsgát nem sikerült letennem a négy év alatt.Gondoltam, majd az államvizsga után, lenyugodva,megtanulom az angolt is.Az élet adta körülményeket megint csak nem kalkuláltam, jöttek a magánéleti gondok is csőstől. 40 felett két gyerekkel ilyen is előfordul. Nem adtam fel, tanulok a mai napig, mert meggyőződésem nekem is, hogy kell beszélni idegen nyelvet. Én azt gondolom, hogy ha ez követelmény, akkor legyen lehetőség az adott intézményben idegen nyelvet tanulni olyan színvonalon, hogy ne kelljen saját zsebből, még a tandíjon felül, magán nyelvórákat fizetni. Óránként 3000! Én szívesen tanulom, és hiszem, hogy több leszek a nyelvtudás által, de ez nekem havi 20000 forintomba kerül!Úgy, hogy a munkához, amire pályáznék, ahhoz nem is kell nyelvtudás.
Ha esetleg valaki tudja mi vonatkozik a 2010ben abszolutóriumot szerzett hallgatókra, megköszönném a tájékoztatást. Nem tudtam kihámozni a hírekből.
Üdv: Kriszta

Tóth Éva

Kedves Gere Tamás ..
Írtam pár sort facebook-ra gondolkozz el rajta:-)))

Gere Tamás

Ja, és kedves Tóth Éva! Senki sem akarja sem öntől, sem mástól elvenni a diplomát. Csupán arról van szó, hogy 2011-ben nyelvet tudni igen fontos. Az ország versenyképessége miatt is. A fiatalokat máshogy bizony nem lehet rábírni sajnos a nyelvtanulásra. Én lennék a legboldogabb, ha ez a feltétel a diplomához okafogyott lenne.

Gere Tamás

Hát ez az egész kérdés nekem mindíg is furcsa volt. A főiskolához nagyon nem volt türelmem, nem is lett diplomám. Az angolt középfokon (vizsgával) viszont fél év alatt letudtam. Nem értem tehát, hogy miért olyan nehéz egy plusz dolgot megtanulni a diplomához szükséges megannyi tárgy mellett.... ráadásul Európa közepén egy kis országban érvelni a szükségessége ellen (nekem nyilvánvalóan fontosabb mint maga a diploma).

Tóth Éva

Azt gondolom hogy munka mellett , hogy is járunk majd vissza???
A bérünk nem nő ha nem kevesebb lesz,délutános pótlék megszűnik, éjszakai 30% az 50% helyett az havi 20-25 ezerrel kevesebb , megélni nehéz kérem..
Németh Lászlónénak van gyakorlata,és beszél nyelvet de, nincs diplomája, van gyakorlatom , van diplomám, de, nincs nyelvvizsgám... pártunk és kormányunk örüljön neki,hogy marad itt még egy pár közszolga aki becsületesen teszi a dolgát...de egyre kevesebben leszünk,utánpótlás nincs,ami van az pedig évről évre gyengébb...bíztam a"humánus " elbírálásban....

palyazatirosoma

Majd,ha a lovasszobor lépést vált! Én diszgráfiás vagyok, erről igazságügyi orvosszakértői véleményem és ORSZi szakvéleményem is van! Én Bírósághoz fordulok ügyemben, mert a diszgráfia fogyaték.Nem fogok újból tandíjat fizetni, csak azért, hogy az egyetem megfgint rajtam gazdagodjon! Ha be is iratkoznék csak azért tenném, hoghy újra indítsam a fellebezési eljárást ügyemben, ez lefuthat 30-60 nap alatt max ennyi ideig fizetnék tandyíjat.De sem tanfolyamon sem vizsgán nem veszek részt.Azért hogy kiszívassanak, és ne adják át a diplomámat-nem éri meg!
Ebben a munkanélküliségi helyzetben kíváncsi lennék 2012-ben ki fog vissza iratkozni szerintem senki vagy nem sokan!

Új hozzászólásFelsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X