szerző:
Eduline

Viktor 17 éves és a most befejeződő 2009/2010-es tanévet töltötte kint Kanadában, az Ontario tartományban lévő Sarnia-ban. Bár most úgy tűnik, még egy darabig biztosan nem fog hazajönni, mert egy kinti jégkorongcsapat szerződést ajánlott neki. Ő beszél most a tapasztalatairól: a helyi iskoláról, Kanada nemzeti sportjáról vagyis a jégkorongról, a nyelvtanulásról és még sok egyéb dologról.

Miért pont ezt az országot/nyelvet választottad?

Nálam a döntés hogy hova menjek nagyon könnyű volt, mert jégkorongozom és régi álmom volt, hogy Kanadába tudjak egyszer hokizni.

Milyen a kinti iskola? Mik a különbségek a magyar iskolákkal összehasonlítva?

A kinti iskola tényleg nagyon jó. Különbség a magyar iskolákkal szemben talán a fejlettségben és a szervezésben található. Rengetegen járnak egy iskolába, és megszámlálhatatlan sok tantárgy közül lehet választani annak megfelelően, hogy mit szeretnél kezdeni magaddal középiskola után. Mindenre van lehetőség, amit csak szeretnél és mindenben támogatnak, hogy továbbfejleszd magad. Az iskolai szabályok nagyon egyszerűek, igazságosak és mindenképp betartatják őket. Az én iskolám menzája rettentően szép és nagy, élvezet ott elfogyasztani az ebéded, amit otthonról hoztál vagy éppen amit ott vettél. Iskolai sportág nagyon sok van és vannak középiskolai bajnokságok is amik sokkal erősebbek és komolyabbak mint otthon. Majdnem ugyanúgy szemmel követi ezeket isa média, mint a rendes bajnokságokat. A tanárok nagyon kedvesek és együttműködőek, ha bármire szükséged van vagy nem értesz valamit bátran oda tudsz menni hozzájuk és azonnal segítenek.

Mennyire beszélted a nyelvet mikor kikerültél és mennyit fejlődtél?

Mikor kijöttem alapszinten tudtam angolul, ami segített abban, hogy tudjak fejlődni, így a nyelvtan részét nagyon hamar elsajátítottam és most már napról napra jönnek az új szavak, kifejezések.

Mit csináltál a szabadidődben?

Szabadidőm nem nagyon akad, de amikor van egy kicsi akkor vagy pihenek a fogadó családommal vagy a barátaimmal találkozunk, összeülünk. Én személyesen nagyon sokat utazok az országon belül. A jégkorong miatt van úgy, hogy heti kétszer, háromszor kell menni más városba, ilyenkor vagy valamelyik csapattársam visz el, vagy a fogadó családom.

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról? Volt-e honvágyad, és ha igen, hogy birkóztál meg vele?

Természetesen legjobban a családom és a barátok hiányoznak otthonról, mint mindenki másnak, aki kint van. A honvágy szerintem elkerülhetetlen, de sokat segíthet a fogadó család hogy legyőzd.

Van-e valamilyen olyan jó tanács, tapasztalat, amit megosztanál azokkal, akik most utaznak?

Tanácsom annak, aki most utazik ki talán annyi lenne, hogy nem kell azon izgulni, hogy hová kerül, mert mindenki segítségére lesz és meg fog birkózni az akadályokkal.


Köszönjük az interjút Viktornak és az őt utaztató Into Hungarynak.