szerző:
Eduline

Akár 30 százalékos is lehet a tanárhiány az országban az optimális létszámhoz képest – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás a Klubrádiónak.

©

A szakszervezet vezetője szerint nemcsak kisebb, hátrányos helyzetű településeken, hanem Budapesten is nagyon kevés a pedagógus, és különösen nagy a hiány gyógypedagógusból és a természettudományos tárgyak oktatóiból.

Szűcs Tamás a Klubrádiónak azt mondta, a szakszervezet kikéri majd a tankerületekről a létszámmal kapcsolatos adatokat, és megpróbálják kiszámolni a valós pedagógushiányt, szerinte ugyanis a tankerületek irányító szervénél, a Klebelsberg Központnál kalkulált adatok nem pontosak.

Csak a tankerületek által fenntartott iskolákban a hivatalos kimutatás szerint közel 1300 pedagógusállás betöltetlen. Ez a szám úgy jöhetett ki, hogy nagyon sok tankerületben, a vonatkozó rendelettel ellentétben, nem heti 22, hanem 26 órával számolnak egy tanár esetében, az átlagos csoportlétszám helyett pedig a maximálissal - magyarázta.

Még mindig 1300 betöltetlen tanári álláshely van az országban

Még októberben is több mint ezer betöltetlen pedagógus álláshely volt szerte az országban - írja a Népszava.