szerző:
Eduline

Svédországban egy iskolában nemrég úgy döntöttek, hogy eltörlik a dolgozatírást és a házi feladatokat is.

©

Svédországban nemrég úgy döntöttek, hogy eltörlik a dolgozatírást és a házi feladatokat is. Először nem az egész országban, csak egy Bodenben található iskolában, de hamarosan az is elképzelhető lesz, hogy országszerte bevezetik ezt a szabályt.

Petronella Sirkka, az iskola igazgatója így nyilatkozott:

Folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket arról, hogy a gyerekek nem érzik jól magukat. Ez azért van, mert állandó stressznek vannak kitéve. A mi feladatunk pedig az, hogy ezt csökkenthessük.

Biztosan marad a házi feladat a kisiskolásoknál

Az alsó tagozatos iskolások esetében sincs napirenden a házi feladat kivezetése - értesült a Magyar Idők. Még tavaly márciusban beszélt arról Rétvári Bence államtitkár, hogy azoknál az iskolásoknál, akik a délutáni napközis tanulási időt is az iskolában töltik, mentesülhetnek aházi feladat alól, ugyanis ebben az idősávban kell felkészüljenek a következő napra.

Hozzátette, a gyerekeknek ma már nem a tényeket és a száraz adatokat kell ismerniük, hanem az egymásba ágyazott komplex összefüggéseket kell átlátniuk. A stressz csökkentése miatt tehát áprilistól már el is törölték a dolgozatokat és a házi feladatokat, csupán a kötelező, központi teszteket töltetik ki az iskola diákjaival.

A diákok szerint ez remek, és a szülők úgy gondolják, hogy jó ötlet. Az iskola igazgatója hozzátette, a döntést különböző reakciókat váltotott ki - de mégis úgy gondolja, a legtöbben pozitívan állnak a kérdéshez.

Ettől a hírtől garantáltan kiborulnak a diákok: van, ahol betiltották a telefonhasználatot

A következő tanévben jogszabály tiltja a mobilhasználatot a francia iskolákban, míg máshol épp azon dolgoznak a szakértők, hogy lehetne bevinni az oktatásba a gyerekeknél lévő okoseszközöket. A francia okoseszköz-tilalomról már Emmanuel Macron elnök kampányában is szó volt, most valóra is váltja az ígéretét - írja a hvg.hu.