szerző:
Eduline

Elmondták a diákok a Kliknek és az Emminek, mi a problémájuk a magyar oktatási rendszerrel – írta a 444.hu.

©

A diákparlamenti ülések jegyzőkönyveit nézte át a 444.hu, az általános és középiskolák diákok képviselői a problémáikat mondják el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kirendelt illetékesének.

A jegyzőkönyvekben az áll, hogy a diákok túlterheltek, a heti 5 testnevelésóra és a hittan/etika bevezetésével a tagozatos gimnáziumokban elképesztő órarendek készültek, így mostanra rendszeres lett, hogy a gyerekeknek napi 8 órájuk van.

Sok diák nem tud hazajutni még órákig az utolsó órájuk után, mivel a MÁV és a Volán menetrendjei nem illeszkednek a tanítási időkhöz. Volt olyan diák, aki arról számolt be, hogy péntekenként az osztálytársainak 5 kilométert kell „gyalogolniuk a pusztában”, mert már nem jár semmilyen járat haza.

Nincsenek szakkörök

Sokan panaszkodtak arra is, hogy az általános iskolákban délutánonként nincs mit csinálni, hiába kötelező bent maradni. A tanárok ugyanis azt mondták, nem kapnak külön pénzt azért, hogy akkor szakköröket, foglalkozásokat csináljanak, ezért a legtöbb diák csak ül a padban és unatkozik. Akik tanulni akarnának, azok a hangzavar miatt nem tudnak.

A mindennapi testnevelésórát is hibaként rótták fel, merthogy a legtöbb iskolában nincs elég tornaterem, se akkora öltöző, hogy mindenki elférjen. Van, ahol éppen emiatt bevezették az elméleti testnevelést.

Se szappan, se papír

Visszatérő panasz volt az is, hogy az iskolák alapvető higiéniai elvárásnak sem felelnek meg: nincs WC-papír és szappan a mosdókban, de az is előfordul, hogy dolgozatok előtt papírt kell bevinni, mert nincs elég az iskolának.

A szakközépiskolások állandó panasza volt, hogy a szakmai gyakorlatok értelmetlenek, mert nincs lehetőségük valódi munkát végezni. Ehhez vagy a műhely, vagy a felszerelés, vagy a gyakorlati hely hiányzik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!