szerző:
Eduline

Egy sor felmérés vár az általános iskolás diákokra még a nyári szünet előtt: a jól ismert kompetenciamérésen túl nemcsak edzettségi teszten kell részt venniük, de júniusban jönnek az angol-, illetve németnyelv-tudást mérő dolgozatok is. Az új nyelvi teszt a 6. és 8. osztályos tanulókat érinti – tudta meg a Magyar Nemzet.

©
Átfogó képet kaphat idén az oktatásirányítás a köznevelésben tanuló gyerekek állapotáról. A szövegértési és matematikai képességeket vizsgáló országos kompetenciamérés és a fittségi teszt bevezetése mellett mostantól rendszeresen mérni fogják a diákság idegennyelv-tudását is. A tavalyi kompetenciamérés lehangoló eredményeit itt olvashatjátok.

Míg a kompetenciamérés a 6., a 8. és a 10. évfolyamot, az edzettségi felmérés pedig 5. osztálytól felfelé minden évfolyamot érint, addig a nyelvi teszteket az általános iskolák a 6. és a 8. osztályaiban kell elvégezni, az angolt vagy németet első idegen nyelvként tanulók körében. Ez körülbelül 150 ezer diákot érint. Az írásbeli felmérés időpontja egységesen június 11., értékelésük pedig központi javítókulcs alapján történik majd – írta a Magyar Nemzet. Nehezítenék a továbbtanulást: kompetenciateszthez kötnék a felvételit, erről itt olvashattok.

A tesztekkel kapcsolatban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamás kérdésére adott válaszában kiemelte: a 6. évfolyamosoktól A1, míg a 8. osztályosoktól A2 tudásszintet várnak el. Ez a két szint az alapfoknál alacsonyabb, az A1 azt jelenti, hogy nyelvhasználó képes kapcsolatteremtésre, és egyszerű kifejezésekkel be tudja mutatni például a lakóhelyét. A2 szinten rutinszerű helyzetekben már jól megy a kommunikáció, de annyit még nem ért meg a diák, hogy folyamatosan részt vegyen a társalgásban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!