szerző:
Eduline

Időről időre előkerül a kérdés, hogy érdemes lenne-e meghosszabbítani a tanévet, rövidebbé téve ezzel a nyári szünetet - vagy teljesen újraszabni a tanítási szünetek rendszerét. Utánajártunk, milyen hosszú nyári szünetnek örülhetnek a diákok Európa más országaiban - van, ahol a rövidítés mellett döntöttek.

©

Olaszországban örülhetnek a diákok a leghosszabb nyári szünetnek: összesen tizenhárom hétig pihenhetik ki a tanévet. A második helyen Görögország és Portugália áll, ahol tizenkét hetes a vakáció, majd Magyarország, Finnország és Spanyolország jön, mindhárom országban tizenegy hetes a nyári szünet. Németország, Dánia, Hollandia és az Egyesült-Királyság azonban mindössze hat hét pihenést biztosít a gyerekeknek, míg  Svédországban tízhetes a vakáció.

Nem mindenhol kezdődik egyszerre a nyári szünet

Vannak országok, ahol az év végi vizsgáktól függ a szünet kezdete. Litvániában például a kilencedikes és tizenegyedik osztályosok szünete pár nappal később kezdődik, mint a tizedekeseké és tizenkettedik osztályosoké.

Németországban tartományonként eltér a szünet kezdete és vége, de a hossza mindenhol ugyannyi: hat hét. Baden-Wüttemberg tartományában például július huszonhatodikán ér véget az iskola és szeptember 8-án kezdődik. Magyar szemmel Thüringen tartományban a legextrémebb a helyet: július 2-án véget ért a tanév, de augusztus 11-én már folytatják is a tanítást.

Franciaországban is egyedi rendszer van: pár éve zónákat hoztak létre, pár nap csúszással indul a nyári vakáció, amely egyébként kilenc hétből áll.

Öt évvel ezelőtt Angliában is előkerült egy rendszerszintű módosítás: 2015-től maguk az oktatási intézmények dönthetnének a tanév és a szünidő hosszúságáról. Sok szülő anyagi okok miatt a tanévhosszabítás ellen volt, és persze a többgyerekes családok logisztikáját is felborítaná egy ilyen intézkedés.

Meddig tart az idei nyári szünet?

Már javában tart a 2018-as nyári szünet, de vajon meddig élvezhetik a diákok az iskolamentes időszakot? A legtöbb diáknak már megkeződött a nyári szünet június 14-én (az érettségizők egy része még vizsgázik(, de meddig élvezhetik önfeledten a vakációt? A 2018/2019-es tanév 2018. szeptember 3-án, hétfőn kezdődik, ez az jelenti, hogy a diákok egészen szeptember 2-ig maradnak iskola nélkül.