szerző:
Eduline

A következő tanévben jogszabály tiltja a mobilhasználatot a francia iskolákban, míg máshol épp azon dolgoznak a szakértők, hogy lehetne bevinni az oktatásba a gyerekeknél lévő okoseszközöket.

A francia okoseszköz-tilalomról már Emmanuel Macron elnök kampányában is szó volt, most valóra is váltja az ígéretét - írja a hvg.hu. A 2018-as tanévtől érvényes szabályok szerint a 6 és 15 év közötti gyerekek magukkal vihetik ugyan mobiljukat az iskolába, de azt nem vehetik elő sem a tanórákon, sem a szünetben. Ez alól természetesen kivétel, ha valamiért nagyon sürgősen telefonálniuk kell, vagy ha az oktatáshoz szükség van rá.

A kormány bejelentését értetlenül fogadták a tanárok és a diákok is. Az ugyanis nem tisztázott például, hogyan kell majd betartani ezt a tilalmat, hogy gyűjti be reggel az iskola az eszközöket és hol fogja őrizni. Ráadásul a legtöbb helyen eddig sem szabadott mobilozni órán, ha egy diák mégis ezt tette, a tanár elkobozta az eszközt.

Sokaknál kiverte a biztosítékot az olasz oktatási miniszter legújabb ötlete

Engedélyezhetik az okostelefonok használatát az iskolai órákon: az oktatási miniszter javaslatára péntektől két szakértői munkacsoport dolgozza ki a tiltást felváltó új szabályok tervezetét. "Nem lehet elválasztani az iskola világát a fiatalok világától" - hangsúlyozta Valeria Fedeli miniszter, aki szerint az okostelefonok tudatos használata a tanárok és a szülők felügyelete mellett megkönnyítheti a tanítást.