szerző:
Eduline

Nem nyolc éve, hanem most került a Nyugat-imádatról szóló, sokat kritizált szöveg a hetedikesek irodalomkönyvébe - írja Facebook-oldalán Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

Az utóbbi napokban felháborodást keltett a hetedikes irodalomtankönyvben szereplő szöveg, amely a Nyugat-imádatot a CNN hírcsatorna műsorainak nézésével, a Coca-Cola fogyasztásával, valamint a Nike cipő hordásával illusztrálja.

©

Valaczkó András, a kritizált munka egyik szerzője a hvg.hu-nak múlt héten úgy kommentálta az irodalomkönyvet, illetve a 13. oldalon található vitaindító szövegrészt ért kritikákat, hogy félreértés áldozata lett, és úgy tűnik, mintha „ezeket a nyolc évvel ezelőtt megjelent sorokat mai aktuálpolitikai törekvéseket kiszolgálva” írta volna, holott ő nem foglalkozik ilyesmivel és nem is ért hozzá.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke a Facebookon azonban azt közölte, "az inkriminált szöveg nem nyolc éve került ebbe a könybe, hanem most, eredetileg a Tóth-Valaczkában szerepelt csak. Valaczka András állítása arról, hogy a szöveget nyolc éve írta, s ma másképp írná meg, sántít, mert az Alföldy-Valaczka bírált változata - amint azt az előszó is hangsúlyozza - idén, erre a tanévre készült! A bírált szöveg tehát a friss, javított kiadásban szerepel, azaz a szerző most is, és nem csupán nyolc éve döntött róla".

Arató László azt is hozzátette, hogy az egyesület azért most foglalkozik az Alföldy-Valaczka-féle tankönyvvel, mert az az idén lett kötelező, eddig csak egy volt a piacon lévő sok közül."És igen: a kormányfő - és az őt hevesen támogató CÖF - az utóbbi években kezdett el Nyugat-ellenes szólamokat hangoztatni, ezért a szöveg akusztikája, súlya most változott meg. Most került új fénybe" - írta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!